Up 2 Date

Heftig gevecht en emotionele gesprekken in Dream School

  1. Newschevron right
  2. Heftig gevecht en emotionele gesprekken in Dream School

De leerlingen van Dream School gingen op de vuist met met een man op straat. Dat is te zien in de laatste aflevering van het NTR-progamma.

Gevecht

De jongeren gaan naar Amsterdam voor een les van bioloog Arjan Postma. Wat een vredig uitstapje moest worden, escaleert al snel. In de hoofdstad raken drie van de leerlingen, Jordy, Jordy en Donilio, in gevecht met een man op straat. Hij zou één van de deelnemers hebben beledigd en de anderen wilden het voor haar opnemen. De man zou volgens de leerlingen zwaar aan de cocaïne zitten, agressief zijn en misschien zelfs een gevaar kunnen vormen.

Misdrijf of verdediging?

Lucia Rijker en rector Eric van 't Zelfde zijn erg geschrokken van de gebeurtenis en vinden dat dit gedrag absoluut niet door de beugel kan. De betrokken jongens worden door de rector opgehaald tijdens de les van Karin Bloemen. Alle drie de jongens zijn geschorst voor een dag, maar het is nog niet bekend wat daarna beslist zal worden. Hoewel de twee Jordy's hun fout wel lijken in te zien, vergelijkt de inmiddels overleden Donilio de hele situatie met de carrière van Lucia Rijker. En daar is ze absoluut niet van gediend.

''Als jij wilt vechten, ga je hard trainen. Dan ga je wedstrijden doen. Dan ga je vechten met iemand die met zijn handen omhoog staat, niet met iemand die op de grond ligt. Zo'n laffe actie, kan je niet vergelijken met mijn carrière.''

Pesten

Net als de eerste les van Abdelkader Benali, is ook zijn tweede les een groot succes. Hij wilde aandacht besteden aan een boek van Carry Slee, maar zodra er wordt gesproken over pesten lopen de emoties al snel hoog op. Pesters en gepesten gaan het gesprek met elkaar aan, wat mooie beelden oplevert. Terwijl de 16-jarige Thicia vindt dat je het allemaal over je heen moet laten gaan, barst een ander meisje in tranen uit, omdat dat haar nooit gelukt is.

''Ik ben van trappen geduwd. Ik ben naar een andere school gevlucht. Het pesten ging door. Ik heb me zo vaak proberen aan te passen, maar mensen blijven de persoon zien dat ze willen zien. Ik heb me geprobeerd sterk te houden. Ik hoopte dat ik ooit zo had kunnen zijn.''

Sterk

Tichia voelt zich schuldig door haar opmerking, staat op en troost haar: ''Ik bedoel niet dat jij niet sterk bent. Er is gewoon zoveel meer. Er zijn zoveel mensen die wel om jou kunnen geven. Al die andere mensen doen er niet toe.''

Troost

Ook Abdelkader Benali is onder de indruk van de les. De schrijver vertelt hoe bijzonder hij het vindt dat de klas al deze verhalen met elkaar deelt.

''Ik ben ook gepest. De pijn die ik had, kon ik met niemand delen. Dat ik hier ben en dat ik jullie met elkaar in gesprek zie gaan, pesters en gepesten. Dat jullie naar elkaar luisteren en elkaar troosten. Dat vind ik heel bijzonder. Dankjulliewel hiervoor.''

Dream school

In 'Dream School' worden zestien schoolverlaters tussen de 16 en 23 jaar gemotiveerd om hun eigen talenten te ontwikkelen en vooral niet op te geven. Ze worden daarbij begeleid door kickbokster Lucia Rijker. Eerder kregen de leerlingen al les van Lange Frans, Peter R. De Vries en Inez Weski. Bekijk de hele uitzending hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie