Naar homepage
Up 2 Date

Ongelijkheid tussen arm en rijk blijft toenemen

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Ongelijkheid tussen arm en rijk blijft toenemen

De arme mensen worden steeds armer en de rijken steeds rijker. Dat stelt de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Oxfam Novib in haar jaarlijkse rapport over vermogensongelijkheid. Wereldwijd blijft de ongelijkheid tussen arm en rijk dus toenemen. Met het rapport wil Oxfam Novib een oproep doen om actie te ondernemen.

Verschil armsten en rijksten

Ieder jaar publiceert Oxfam een rapport over de ongelijkheid in de wereld. Helaas is de groei van de ongelijkheid tussen arm en rijk iets wat de afgelopen jaren telkens blijft toenemen. Het nieuwste rapport over de economische ongelijkheid laat zien dat het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, afneemt. Maar nog steeds moet bijna de helft van de wereldbevolking rondkomen van $5,50 dollar per dag of minder. En dat terwijl ondertussen de rijkste 1% van de wereldbevolking net zoveel vermogen heeft als dat van 6,9 miljard andere mensen bij elkaar.

Vrouwen zijn de dupe

In het rapport wordt ook duidelijk dat vooral vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden er ongunstig vanaf komen. Dit komt doordat vrouwen vaker werk verrichten waarvoor ze niet betaald krijgen, bijvoorbeeld zorgen voor de familie. Hierdoor houden meisjes en vrouwen weinig tijd over om een fatsoenlijk inkomen te verdienen. Dit zorgt ervoor dat ze gevangen blijven in hun eigen armoede.

oorzaak

Het meest verdrietige van alles is dat de ongelijkheid alleen nog maar groter zal worden. In het rapport van de ontwikkelingsorganisatie wordt ook een reden gegeven voor de aanhoudende groei in ongelijkheid. Rijken en multinationals betalen steeds minder belasting, wat betekent dat ze meer geld overhouden.

Oxfam Novib laat op hun site weten ervan overtuigd te zijn een eerlijk belastingsysteem te kunnen vinden. Niet alleen voor de rijken, maar voor iedereen. Zo hoopt de organisatie uiteindelijk armoede te verslaan.

Ster advertentie
Ster advertentie