Klimaatverandering: (Waarom) moet het je iets schelen?
- News
- Klimaatverandering: (Waarom) moet het je iets schelen?
Behalve je verwarming of airco aandoen, heb je misschien helemaal niets met klimaatverandering. Maar in Parijs is het op dit moment hot topic. De komende twee weken wordt er heftig gediscussieerd hierover door zo'n 196 landen tijdens de zogenoemde COP21 bijeenkomst. Politici komen daar bij elkaar om wereldwijd afspraken te maken over hoe we de verwarming van de aarde kunnen tegengaan. Moet jou dit iets schelen? Die en andere vragen stelt internetredacteur Charissa aan professor Eddy Moors, hoofd Klimaatverandering aan de Wageningen University.
Moeten we ons echt zorgen maken?
"Kortgezegd, ja! Maar het hangt van twee dingen af. Één is het moment waarin je leeft. Sommige mensen zullen er nu niets van merken, maar hun kinderen en kleinkinderen wel. En twee is de plek waar je woont. Langs de kust heb je eerder last van zeespiegelstijging dan in de stad."
Waarom?
"Je merkt nu al dat het aantal hevige buien in de zomer toeneemt en dat zorgt voor flink wat waterschade. Ook hebben we steeds meer hete zomers. Dat klinkt natuurlijk fijn, maar lange hitte kan ook zorgen voor droogte. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat het slechter gaat met de landbouw en dat jouw eten duurder wordt. Dat zou ook niet de eerste keer zijn en zeker niet de laatste. In Nederland kunnen we ook getroffen worden natuurrampen, zoals de watersnoodramp in Zeeland en Zuid Holland in de jaren '50, of de bijna ramp bij Ochten in 1995. De kans op extreem weer neemt toe, maar gelukkig worden er tegelijkertijd maatregelen genomen om dijkdoorbraken te voorkomen."
Hoe ingrijpend kunnen de maatregelen zijn die worden afgesproken in Parijs?
"Hopelijk heel ingrijpend. In Nederland zou dat bijvoorbeeld ervoor kunnen zorgen dat we kolencentrales gaan sluiten en overstappen op groene energie, wat tijdelijk een hogere rekening kan betekenen.
Zouden de maatregelen rechtstreeks invloed kunnen hebben op onze dagelijkse gewoontes?
"Ja dat kan, maar een groot deel daarvan zal bestaan uit vrijwillige keuzes. Door de steeds meer beschikbare komende alternatieven ziet het er niet naar uit dat de kwaliteit van leven achteruit hoeft te gaan."
Helpt een deospuitbus meer of minder?
"Als je zelf iets wil doen tegen klimaatverandering, dan kan je bijvoorbeeld al beginnen bij je dieet. Er is nu bijvoorbeeld een discussie rondom vlees. Minder vlees zou zorgen voor minder schadelijke gassen (zoals C02). Maar je kunt ook denken aan wat je wanneer eet. Fruit eten dat in datzelfde seizoen in Nederland groeit, betekent dat het niet ergens anders vandaan vervoerd hoeft te worden. Verder kan je denken aan bekende groene keuzes als een energiezuinige wasmachine, minder lang douchen, etc. Maar, dit alles helpt pas echt als er heel veel mensen aan mee doen."
Lees ook
Up 2 Date
Internationaal Strafhof wil Netanyahu, Gallant en Hamas-leider Masri vervolgenUp 2 Date
20 jaar celstraf voor ex-man die Gisèle Pélicot jarenlang verkrachtte: "Tweehonderd keer gebeurd"Up 2 Date
Yousef Abd-Almalik (Sevn Alias) heeft nieuwe baan in de jeugdzorgUp 2 Date
Diddy beïnvloedt mogelijk getuigen vanuit de gevangenis