Up 2 Date

Wit-Russische atlete vraagt asiel aan in Tokio na weigeren terugvlucht naar huis

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Wit-Russische atlete vraagt asiel aan in Tokio na weigeren terugvlucht naar huis

De Wit-Russische sprintster Kristina Timanovskaja die gisteren gedwongen naar het vliegveld van Tokio werd gebracht om terug naar huis te vliegen, heeft bij de Poolse ambassade asiel aangevraagd. De 24-jarige atlete werd dit weekend uit haar team gezet, nadat ze op Instagram kritiek had geuit op haar coaches.

Terugvliegen

Timanovskaja riep gisteren op het vliegveld van Tokio de hulp van de Japanse politie in. Ze stond op het punt om 'op bevel van boven' terug te vliegen Wit-Rusland, maar wilde dat niet. Ze had die dag onverwachts te horen gekregen dat ze haar spullen moest pakken en werd met een lid van de Wit-Russische delegatie en een psycholoog naar het vliegveld gebracht.

Asiel

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet gisteren al weten dat Timanovskaja momenteel veilig is. Volgens bronnen zou de atlete naar de Poolse ambassade zijn gegaan om in Polen asiel aan te vragen. Haar partner en kind zouden van Wit-Rusland naar Oekraïne zijn gevlucht.

Kritiek

Het kritiek dat Timanovskaja had geuit op Instagram, ging over het feit dat ze van het Wit-Russische commité plotseling deel moest nemen aan de estafette van 4x400. Ze was daar woedend over, omdat ze juist had getraind voor de 200 meter hardlopen. Ze schreef dat het Wit-Russisch olympisch comité had gefaald, omdat er niet genoeg dopingtests waren geregeld om ervoor te zorgen dat de atletes op tijd naar Tokio konden vertrekken.

Ster advertentie
Ster advertentie