Up 2 Date

Kabinet presenteert stappenplan: eerste versoepelingen vanaf 11 mei

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet presenteert stappenplan: eerste versoepelingen vanaf 11 mei

Mark Rutte heeft zojuist tijdens een persconferentie het stappenplan bekendgemaakt waarmee Nederland uiteindelijk uit de 'intelligente lockdown' kan komen. Tussen de versoepelingen zal een maand tijd zitten. Vervolgens wordt er telkens een week voor een nieuwe versoepeling gekeken of dit door kan gaan. Het kabinet doet dat in overleg met het crisisteam.

Voor de aankondiging van de versoepelingen bleef Rutte vooral stellig: "Nederland gaat alleen van het slot als iedereen zich verstandig blijft gedragen." De premier drukt iedereen nogmaals op het hart om zich strikt aan de regels te houden. Volgens Rutte is de huidige planning dan ook onder voorbehoud en kan alleen doorgaan zolang de cijfers dit toelaten. "Het virus moet beheersbaar blijven."

Het plan ziet er (voor nu) als volgt uit:

Vanaf 11 mei

Zoals eerder aangekondigd gaan vanaf deze datum de basisscholen en de kinderopvangen weer open. De eerste maatregel die het kabinet daarnaast versoepelt is het thuisblijven. Vanaf 11 mei verandert 'blijf thuis' naar 'blijf thuis als je klachten hebt'. Daarentegen moet iedereen wel 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden, regelmatig hun handen blijven wassen en zoveel mogelijk thuiswerken. In het openbaar worden groepen van maximaal 10 mensen toegestaan.

Daarnaast mogen bijna alle contactberoepen weer hun werkzaamheden gaan verrichten, behalve sekswerkers. Hierbij wordt een mondkapje niet verplicht, maar moeten medewerkers zich wel aan de andere voorschriften houden. Zo moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden en moeten mensen met klachten geweigerd worden.

Vanaf 1 juni

De horeca mag per 1 juni weer open, maar welke onder strikte voorwaarden. Zo moet de 1,5 meterregel continu gewaarborgd worden en moet iedereen aan een tafel blijven zitten. Restaurants, bioscopen en theaters mogen ook weer open, maar bezoekers mogen alleen komen op reservering. Op deze plekken geldt een maximum van 30 personen.

Tevens kan iedereen met klachten vanaf 1 juni getest worden, volgens minister Hugo de Jonge.

Vanaf 1 juli
Het maximumaantal van 30 personen wordt dan verruimd naar 100 personen, voor alle bovenstaande categorieën. Ook mogen vakantieparken en campings weer open.

Vanaf 1 september

Na de zomer zouden sauna's, seksclubs en sportclubs weer geopend kunnen worden. Ook contactsporten binnen zijn dan weer mogelijk. Voor de sportscholen voegt Rutte echter toe dat er met de branche wordt gekeken hoe deze eventueel eerder open kunnen.

Openbaar vervoer

Los van de planning vindt Rutte het belangrijk dat het openbaar vervoer slechts beperkt mensen vervoert. Hij hoopt dat OV-bedrijven snel weer hun volledige dienstregeling gaat rijden, zodat er voldoende ruimte is om de 1,5 meterregel te waarborgen.

Bekijk hieronder alle stappen op een rijtje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie