Naar homepage
Up 2 Date

Kinderen gaan morgen massaal spijbelen voor het klimaat

  1. Newschevron right
  2. Kinderen gaan morgen massaal spijbelen voor het klimaat

Bussen vol met spijbelende leerlingen zullen donderdag tijdens schooltijd naar Den Haag vertrekken. Op het Malieveld vindt er namelijk een landelijke klimaatmars plaats. In België is het spijbelen al een paar weken op gang. Eind januari gingen er zelfs ruim 35.000 scholieren de straat op in Brussel om te protesteren tegen het klimaatprobleem.

Klimaatbeleid

Een groep scholieren van de Daltonschool in Den Haag heeft het protest georganiseerd. Woordvoerder Stijn Warmenhoven uit 6 VWO vertelde eerder al in De Wereld Draait Door waarom de klimaatmars zo belangrijk is: "Wij willen echt onze stem laten horen, want we willen dat er een beter en nieuw klimaatbeleid komt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spijbelen

Niet alle middelbare scholen laten de leerlingen zomaar naar de klimaatdemonstratie gaan. Op sommige scholen moet er eerst een motivatiebrief met handtekening van de ouders worden ingeleverd. Op deze manier moet er voorkomen worden dat leerlingen gewoon profiteren van een dagje vrij.

Greta

De aanstichter van alle protesten is de Zweedse Greta. Dit 15-jarige meisje spijbelde een maand lang om te protesteren tegen het klimaatprobleem. Volgens Greta moet er snel een beter klimaatbeleid komen en moet er aan de noodrem worden getrokken.

Greta werd in December uitgenodigd op de klimaattop in Polen en daar brandde ze de aanwezige politici af met een krachtige speech. Daarin verweet ze de politici alleen maar aan geld te denken en noemde ze hen te bang om impopulair te zijn.

"Jullie zijn niet volwassen genoeg om de waarheid te vertellen. Zelfs die last laten jullie ons kinderen dragen. [...] Onze biosfeer wordt opgeofferd, zodat rijke mensen in rijke landen zoals het mijne in luxe kunnen leven. Velen moeten lijden om de luxe van de weinigen te bekostigen. [...] U zegt dat u bovenal van uw kinderen houdt. Toch ontneemt u hen hun toekomst waar ze zelf bijstaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie