Up 2 Date

Imanuelle leefde drie weken als dakloze: "Je persoonlijkheid verandert gewoon"

  1. Newschevron right
  2. Imanuelle leefde drie weken als dakloze: "Je persoonlijkheid verandert gewoon"

Actrice Imanuelle Grives leefde drie weken lang op straat om te ervaren hoe het is om dakloos te zijn. Haar ervaring legde ze vast op camera voor het programma The Homeless Experience. Gisteren was de laatste aflevering te zien en kon Imanuelle de balans opmaken. Haar conclusie: "Daklozen zijn niet alleen maar verslaafde mensen met psychische problemen". Zo vertelde ze in een interview met Giorgio.

Vooroordelen

Die voordelen zijn precies de reden dat ze meedeed aan het programma: ze wilde kijken of deze terecht waren. Daarnaast wilde ze ook anderen prikkelen om anders te kijken naar daklozen.

"Ik dacht dat alle daklozen verslaafd waren, een psychiatrische stoornis hadden en dat ze stinken. Maar nee, dat is echt onzin. Er zijn allerlei instellingen waar je je kunt fatsoeneren."

niet slapen

Toch denkt Imanuelle wel dat wanneer je langer op straat leeft, de kans groter is dat je sneller naar drank of drugs grijpt. Sterker nog, ze kan het zelfs begrijpen, want tijdens haar Homeless Experience kwam ze erachter dat vooral het niet slapen een sterke invloed op haar gemoedstoestand had. Het nachtenlang slecht slapen, zorgde ervoor dat ze enorm prikkelbaar was: "Je persoonlijkheid verandert gewoon."

Veiligheid

Een ander groot probleem waar Imanuelle tegenaan liep, was dat ze zich vaak niet veilig voelde. Als dakloze vrouw kreeg ze veel opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. Maar ook andere daklozen zagen haar als 'prooi', omdat ze één van de weinige vrouwen was. En dat leverde soms angstige momenten op.

Wees liever

Er zijn in Nederland maar liefst 31.000 dak- en thuislozen. Imanuelle hoopt dat er met dit programma meer aandacht voor dit probleem komt. Want ondanks de kou, weinig slaap en angstige situaties, heeft ze ook veel mooie dingen meegemaakt. Zo leerde ze veel bijzondere daklozen kennen en heeft ze meer begrip voor hun situatie gekregen.

"Wees alsjeblieft wat liever voor de mensen die publiek dakloos zijn. Er zijn er ook veel die verstopt zijn, omdat ze zich schamen. Laat mensen die in de problemen zitten weten dat ze bij je terecht kunnen."

Je kunt hier alle afleveringen terugkijken.

Ster advertentie
Ster advertentie