Up 2 Date

20.000 mbo-stageplekken tekort door coronaregels

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 20.000 mbo-stageplekken tekort door coronaregels

Negen landelijke werkgeversorganisaties slaan vandaag alarm in een open brief aan het AD: de enorme tekorten aan stageplekken moeten de komende maanden worden teruggedrongen. De oplossing: de regels meer loslaten om stages toch door te kunnen laten gaan.

Langdurige coronamaatregelen de oorzaak

De open brief is afkomstig van onder meer VNO-NCW, Actiz, Techniek Nederland, Bovag, Bouwend Nederland en Gehandicaptenzorg Nederland. Het effect van de langdurige coronamaatregelen heeft volgens de organisaties een te groot effect op de stageplekken voor mbo'ers. Inmiddels is het tekort aan stageplekken opgelopen naar 20.000.

"Juist mbo’ers hebben we straks, ná de crisis, keihard nodig. Zij zijn de ruggengraat van onze economie en cruciaal in de techniek, bouw en gezondheidszorg. Tijdens hun studie doen ze kennis op over het vakgebied dat ze hebben gekozen, maar de praktische ervaring van een stage is daar onlosmakelijk mee verbonden’’, zo is de lezen in de open brief.

Zorgsector heeft stagairs hard nodig

Met name in de zorg is de hulp hard nodig. Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zijn de komende maanden tot de zomer cruciaal: de organisatie heeft personeel hard nodig en stageplekken zijn een belangrijk onderdeel daarvan. "We hebben nieuw personeel hard nodig, daarbij spelen stageplaatsen een sleutelrol. Aan ons de taak de mbo’ers klaar te stomen, we willen laten zien niet met de rug naar het onderwijs te staan", aldus Boris van der Ham, voorzitter van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland aan het AD.

Ook voor de horecasector is het lastig om goede stageplekken aan te bieden. Deze sector werd wordt door de lockdown het hardst getroffen.

Oplossingen

De organisaties roepen op om meer stagiairs toe te laten per bedrijf, de lengte van de stage flexibeler te maken: op dit moment zitten stageperiodes vast aan een bepaald aantal uren binnen een bepaalde periode, vaak een half jaar. Door goedkeuring te geven voor minder uren of de mogelijkheid geven om uren te spreiden, zouden er meer stagemogelijkheden ontstaan.

Maatwerk moet de oplossing zijn, volgens werkgeversorganisaties. "Want als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan", dat zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. Ook kan het inzetten van recent gepensioneerden als stagebegeleider, een oplossing zijn. Zo kan het personeel worden ontlast en de stagiairs aan het werk. Verder proberen scholen een werkplek na te bootsen op school, maar geeft nooit dezelfde praktijkervaring als het echte werk.

Ster advertentie
Ster advertentie