Up 2 Date

Prodemocraten winnen verkiezingen, regering Hongkong gaat naar volk luisteren

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Prodemocraten winnen verkiezingen, regering Hongkong gaat naar volk luisteren

Het is feest in Hongkong. Het pro-democratiekamp in Hongkong heeft namelijk in alle achttien kiesdistricten een meerderheid gewonnen, wat nog nooit eerder gebeurd is. Volgens de lokale televisiezender RTHK zijn 390 van de 452 zetels naar de pro-democraten gegaan. Dat is bijna 90 procent.

uitslag respecteren

De regering heeft via de regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, laten weten dat ze de uitslag respecteren. "We gaan met een open blik naar het volk luisteren. Ik hoop dat de vrede, veiligheid en orde blijft." De protestleider Tommy Cheung is dolblij. "Dit is de kracht van democratie", vertelt hij in de media.

"Dit is een democratische tsunami."

zwaar verloren

Het pro-Chinese kamp heeft zwaar verloren met op dit moment 45 zetels. Bij de vorige districtsverkiezingen in Hongkong behaalden de kandidaten die voor betere betrekkingen met Peking zijn nog ruim 75 procent van de zetels.

protesten

Er wordt in Hongkong al sinds juni geprotesteerd tegen de toenemende invloed vanuit Peking. Ook waren de protesten voor meer democratie in Hongkong. Het is nog niet voorbij met de protesten: vandaag zijn er weer protesten waarbij demonstranten eisen dat er universeel stemrecht komt, zodat alle leden van het parlement en het hoofd van het bestuur direct door hen worden gekozen.

Een recordaantal mensen is zondag naar de stembus gegaan. 71 procent van de mensen die zich geregistreerd had, heeft gestemd. Dat zijn ongeveer 3 miljoen mensen.

Ster advertentie
Ster advertentie