Up 2 Date

Let op: hardnekkig virus ontdekt in meerdere Android-apps!

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Let op: hardnekkig virus ontdekt in meerdere Android-apps!

Als je een telefoon met Android hebt, download je natuurlijk wel eens een app uit de Google Play Store. Dat is namelijk veilig. Of toch niet? In een aantal applicaties uit de Store is een gevaarlijk virus gevonden. Ruim 3.000 Nederlandse Android-telefoons hebben het virus, meldt het Slowaakse cybersecuritybedrijf ESET. Heb jij een Android-telefoon? Let dan goed op, want dit virus kan je heel veel geld kosten!

apps

Er zijn diverse nieuwsapplicaties geïnfecteerd, zoals World News, WORLD NEWS en World News PRO. Ook een aantal andere populaire apps zijn niet veilig: MEX Tools, Clear Android en Cleaner for Android. Tijdens het installeren van deze applicaties, kregen slachtoffers een pop-up dat ze Adobe Flash Play, Adobe Update of Android Update moesten downloaden. Hierin zit het virus verborgen. Met één druk op de knop loop je dus groot gevaar.

schade

Het virus kijkt welke bankapplicaties je op je telefoon hebt staan. Hier probeert het de inloggegevens van te jatten. Zodra jouw inlog bekend is, wordt jouw bankrekening leeggeroofd. Daarnaast is het virus zo krachtig dat het een nepversie van je bank-app kan laten zien en het kan zelfs al jouw sms'jes lezen. Niet om te kijken bij wie jij in de sms bent geslided, maar om te kijken of hier iets van bankgegevens in staan.

oplossing

Hoe kom je nou af van deze ongewenste troep? Via Instellingen > Beveiliging > Apps voor apparaatbeheer moet je Adobe Flash Play, Adobe Update of Android Update zo snel mogelijk uitvinken. Hoe langer je daarmee wacht, hoe groter de kans is dat het virus schade aanricht. Na het uitvinken moet je ook meteen de geïnfecteerde app van je telefoon verwijderen. Dat doe je door naar Instellingen te gaan en vervolgens Apps aan te klikken. In de lijst kan je dan de juiste app verwijderen.

Ster advertentie
Ster advertentie