Up 2 Date

Wat zit er achter de reeks vrouwenmoorden op beauty-experts/influencers in Irak?

foto: instagram/its.tarafares
  1. Newschevron right
  2. Wat zit er achter de reeks vrouwenmoorden op beauty-experts/influencers in Irak?

In de afgelopen weken zijn vier vrouwelijke Irakese beauty-experts en influencers vermoord. Niemand weet wie de moorden op Suad al-Ali, Rafeef al-Yaseri, Rasha al-Hassan en Tara Fares heeft gepleegd, maar het waren alle vier vrouwen zijn die zich publiekelijk durfden uit te spreken.

Toeval?

Is het toeval dat vier publieke vrouwen in een korte periode om het leven zijn gekomen? Dat vroegen Morad & Shay aan buitenlandredacteur Sheily Belhaj van de NOS. Zij ziet de trend ook, maar zegt ook dat we dat niet kunnen zeggen, zolang de daders vrij rondlopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De premier van Irak zegt dat de moorden op de influencers onderzocht moeten worden, maar is hij de juiste persoon? Er zijn volgens Sheily namelijk ook vrouwen die denken dat de regering achter de moorden zit. Irakese vrouwen zouden zeer angstig zijn en meerdere publieke figuren geven inmiddels aan dat ze bedreigd worden.

Wie kan je helpen?

Zangeres en social influencer Dashni Morad werd in het verleden ook bedreigd en probeerde destijds hulp te zoeken bij een VN Vrouwenorganisatie. Volgens de Nederlands/Koerdische influencer is het bereiken van de ngo al een missie op zich: "Die organisaties zijn totaal niet betrokken bij de lokale werkelijkheid. Ze hebben hoge muren om hun gebouwen heen gebouwd. In de jaren dat ik zelf bedreigd werd, kon ik niet bij hen aankloppen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie