Up 2 Date

Raad Voor Cultuur: "Versoepel de coronamaatregelen net als landen om ons heen"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Raad Voor Cultuur: "Versoepel de coronamaatregelen net als landen om ons heen"

De Raad Voor Cultuur, de belangrijkste adviesgever als het gaat om advies voor de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft een brief geschreven aan minister Ingrid van Engelshoven. De Raad wil dat de minister het voorbeeld van landen om ons heen volgt en de coronamaatregelen voor cultuurinstellingen voorzichtig versoepelt.

landen om ons heen soepeler

Als voorbeeld wordt de cultuursector in België genoemd. Daar maakte de Vlaamse minister van cultuur Jan Jambon het vorige week een stuk gemakkelijker voor theaters en bioscopen om publiek te ontvangen. Tussen de gevulde rijen hoeft niet langer een rij vrijgehouden te worden, waardoor de bezetting in bioscopen en theaters omhoog kan naar 60%. Ook in Duitsland en Oostenrijk worden de regels langzaam iets soepeler.

break-even

"Wanneer Nederlandse theaters, filmhuizen en andere cultuurlocaties 50 tot 60 procent zaalbezetting zouden kunnen realiseren in plaats van de 25 tot 30 procent die nu mogelijk is, kunnen ze eerder break-even draaien." , schrijft de Raad.

"Dat zou niet alleen in termen van hun weerbaarheid een grote impuls zijn, maar biedt ook in artistiek opzicht voor maker en publiek veel interessantere en rijkere mogelijkheden. Het zal als het succesvol is snel de afhankelijkheid van noodsteun kunnen verminderen."

per regio anders

De versoepelingen moeten in goed overleg met veiligheidsinstanties en het RIVM plaatsvinden en zouden per regio anders kunnen zijn; afhankelijk van het aantal coronabesmettingen in de stad waar de regels voor gelden.

"Door weloverwogen, gecontroleerde experimenten en door goed te kijken naar internationale ontwikkelingen op dit vlak, kunnen de maatregelen binnen de gezondheidsnormen worden versoepeld. De resultaten kunnen worden gedeeld met andere sectoren. We kijken wat dit betreft ook naar het openbaar vervoer, waar mensen alweer in volle treinen worden vervoerd op een minder gecontroleerde wijze dan in theater of concertzaal mogelijk is."

tweede steunpakket eerlijker verdelen

De Raad Voor Cultuur roept de minister ook dringend op om te zorgen dat het tweede steunpakket - dat eind augustus werd aangekondigd - breder verdeeld wordt over de culturele sector. Het eerste pakket ging naar instellingen die al gesubsidieerd zijn, maar bijvoorbeeld niet naar nachtclubs, freelancers en makers en vrije producenten; een behoorlijk groot aandeel van het culturele leven.

"We benadrukken dat hiermee de kloof tussen het gesubsidieerde en niet-gesubsidieerde deel van de sector ongewenst wordt verbreed, juist waar die sectoren de laatste jaren dichter naar elkaar opschoven en elkaar meer opzochten. Dit is een onwenselijke ontwikkeling."

"Schrijnend is dat de crisis hierdoor juist professionals en genres waarvan de raad in eerdere adviezen aangaf dat ze nog te weinig worden gestimuleerd door de overheid – zoals pop en overige niet-klassieke muziek, urban, spoken word, musical, nieuwe makers – nog verder op achterstand raken. Het risico bestaat bovendien dat sectorbreed hooggekwalificeerde professionals het vak verlaten, wat een groot verlies betekent voor de sector."

Ster advertentie
Ster advertentie