Up 2 Date

Plannen nieuw kabinet: einde leenstelsel en De Jonge weg als minister van Volksgezondheid

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Plannen nieuw kabinet: einde leenstelsel en De Jonge weg als minister van Volksgezondheid

Het einde van het leenstelsel lijkt in zicht. Het kabinet-Rutte IV is namelijk van plan om het te laten verdwijnen. Maar dat is niet het enige plan. Zo zal Hugo de Jonge naar alle waarschijnlijkheid worden vervangen als minister van Volksgezondheid. Dat melden bronnen rond de onderhandelingen van het nieuwe kabinet aan het AD.

Nieuwe vorm studiebeurs

Naar verwachting zullen VVD, D66, CDA en ChristenUnie volgende week het coalitieakkoord presenteren. De coalitie is van plan om vanaf het studiejaar 2024/2025 een nieuwe vorm van een studiebeurs in te voeren. Dat betekent dat het huidige leenstelsel vanaf dat jaar zal verdwijnen. Eerder is volgens betrokkenen niet mogelijk.

Maar komt er ook een compensatieregeling voor studenten die in de afgelopen jaar wél met het huidige leenstelsel te maken hebben gehad? Daar wordt nog volop over gediscussieerd. "Als je die voor iedereen en alle jaren moet compenseren wordt het erg prijzig", laat een bron weten aan het AD. "Dus hier is nog een laatste ronde onderhandelingen over."

Nieuwe minister van Volksgezondheid

Een ander plan van het nieuwe kabinet is om Hugo de Jonge te vervangen als minister van Volksgezondheid. De Jonge gaf zelf aan nog altijd beschikbaar te zijn in het geval dat er een beroep op hem gedaan wordt. Maar een bron bevestigt dat het ministerie van Volksgezondheid geen CDA-bewindslieden (partij van De Jonge) krijgt. "Het kan komende dinsdag zomaar de laatste coronapersconferentie worden voor De Jonge", aldus het AD.

Kinderopvangtoeslag en rekeningrijden

Een ander plan waar de partijen het over eens zijn, is het afschaffen van de kinderopvangtoeslag. Lagere inkomens betalen nu nog een kleine eigen bijdrage, maar de kinderopvang wordt voor hen gratis. Ook wordt de kinderopvang volgens een ingewijde 'vele malen goedkopen voor midden- en hogere middeninkomens'. Het stelsel zal overigens wel stapsgewijs binnen een paar jaar worden aangepast. Als het in een keer zou veranderen, kunnen kinderdagverblijven namelijk de toestroom niet aan.

Daarnaast is ook bekend dat de coalitie rekeningrijden wil invoeren. Dat plan bestond al langer, maar het lijkt er nu echt van te komen. Wel zal de invoering van het rekeningrijden nog wat tijd in beslag nemen.

Ster advertentie
Ster advertentie