Up 2 Date

Kinderombudsman over slechte situatie alleenstaande kinderen in Ter Apel: "Ze slapen op stenen vloer of stoeltje"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kinderombudsman over slechte situatie alleenstaande kinderen in Ter Apel: "Ze slapen op stenen vloer of stoeltje"

Kinderombudsman Margrite Kalverboer concludeert na een recentelijk bezoek aan het azc in Ter Apel dat de situatie voor de kinderen die daar zonder ouders verblijven, de afgelopen maanden is verslechterd. Ze stelt dat de rechten van de kinderen ernstig worden geschonden, terwijl gevluchte kinderen volgens het kinderrechtenverdrag juist extra moeten worden beschermd. Zo verblijven tientallen kinderen dagenlang in een wachtruimte, slapen ze op stenen vloeren of een stoel en poetsen ze hun tanden met hun vingers op de wc.

Brief

De Kinderombudsman bracht in april ook een bezoek aan het azc in Ter Apel en hoewel de omstandigheden toen al slecht waren, is de situatie volgens haar nog verder uit de hand is gelopen. Dat schrijft ze in een brief aan staatssecretaris van Eric van der Burg van Asiel en Migratie.

Slapen op stoel

Omdat er een gebrek is aan opvangplekken voor kinderen zonder ouders, verbleven er vorige week tijdens het bezoek van de Kinderombudsman 300 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) in het landelijk aanmeldcentrum, terwijl er eigenlijk maar plek is voor 55.

Door het gebrek aan ruimte in het azc in Ter Apel moest een groep van 30 kinderen dagenlang in een wachtruimte verblijven. "Ze wachten de hele dag op een plastic stoeltje en slapen 's avonds in een wachtruimte op een stenen vloer of op een stoeltje. Ze krijgen een laken en iets wat voor een deken door moet gaan", aldus Kalverboer.

Vermoeid

De Kinderombudsman schrijft verder in haar brief dat de kinderen grauw van vermoeidheid zien, onvoldoende eten en dat er onvoldoende sanitaire middelen zijn. Zo is er bijvoorbeeld geen douche beschikbaar.

Uit de gesprekken met de kinderen kwam ook naar voren dat ze zich veel zorgen maken over hun veiligheid. Zo vertellen twee meisjes die in dezelfde wachtruimte met dertig jongens moeten slapen dat er onvoldoende toezicht is.

Besluit rechtbank

Vorige week besloot de rechtbank in Den Haag al dat de noodopvang van vluchtelingen in Nederland op dit moment niet aan de Europese normen voldoet en daarom snel verbeterd moet worden. De Staat en het COA moeten binnen negen maanden zorgen dat elk gezin of groepje van maximaal zes personen van hetzelfde geslacht een slaapkamer heeft met 'minimaal 4 m2 slaapruimte per persoon, een deur die kan worden afgesloten en een raam dat kan worden geopend'. Verder moet er per direct 24 uur per dag toegang zijn tot drinkwater en 'voldoende en geschikt' eten.

Daarnaast moeten kwetsbare asielzoekers, zoals kinderen, mensen met gezondheidsproblemen en hoogzwangeren, over twee weken niet meer in crisisnoodopvangen mogen worden geplaatst. Ook mogen er nog maar maximaal 55 alleenstaande minderjarige vreemdelingen in het AZC in Ter Apel verblijven. Zij mogen niet langer dan vijf dagen blijven, iets dat nu wel vaak gebeurd, maar moeten snel door naar een speciale locatie voor kinderen.

Ster advertentie
Ster advertentie