Up 2 Date

Steeds meer illegale fissa's onder jongeren

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer illegale fissa's onder jongeren

Sinds corona worden er steeds meer illegale fissa's georganiseerd dan normaal. Deze feesten vinden plaats op geheime locaties. Onder viaducten, in bossen, maar ook in afgesloten ruimtes van nachtclubs. Enkele voorbeelden zijn: de rave in het Amsterdamse bos en de rave in Maasvlakte die niet veel later doorging op een privé-weiland in Oudenhoorn. En geloof het of niet: maar deze feesten zijn pas het topje van de ijsberg.

Geheime locatie

NOS op 3 ging op zoek naar deze raves en vond verschillende aankondigingen van organisatoren die het afgelopen weekend geheime fissa's organiseerden. De uitnodiging werd door hen verspreid via sociale media op een privé-account. De exacte locatie met bijbehorende coördinaten werd bij de meeste organisatoren pas rond middernacht verstuurd. Sommige accounts lieten een telefoonnummer achter waar je naar toe kon bellen als je wilde deelnemen aan de party. Zodra je naar het nummer belde kreeg je een voicemail te horen met de locatie van het feest.

Steeds meer besmettingen

Twintigers zijn op dit moment de grootste groep besmette Nederlanders. Dit roept veel kritiek op van verschillende mensen. Dave Roelvink vindt bijvoorbeeld dat jongeren nou eenmaal veel delen op sociale media waardoor het alleen maar lijkt alsof zij schijt hebben aan de maatregelen. Tijdenshet interview met RTL Boulevard uit hij zijn mening: "Er wordt heel veel gesuggereerd dat jongeren zich niet houden aan de maatregelen, maar wat ik om mij heen zie is dat niet alleen jongeren, maar heel veel mensen van verschillende leeftijden zich niet aan de regels houden. Jongeren delen het alleen meer op sociale media.'' De GGD en gemeentes maken zich juist grote zorgen over deze jongeren, omdat ze zich niet laten testen en moeite hebben om in quarantaine te gaan.

Gecontroleerde feesten

Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in de gemeenteraad, laat aan het AD weten dat jongeren al 6 maanden op de rem staan en dat vereist veel discipline. ''Ik sta niet achter de illegale raves, maar ik heb liever dat er iets in de buitenlucht gebeurt, met veel minder kans op besmetting, dan dat mensen de polonaise lopen in een kroeg.'' Verschillende organisaties komen met creatieve oplossingen voor de zogeheten gecontroleerde feesten. Dit houdt in dat er verschillende feesten worden georganiseerd in de buitenlucht zodat jongeren niet meer op de rem staan en lekker kunnen partyen, maar zich tegelijkertijd kunnen houden aan de regels van het RIVM.

Ster advertentie
Ster advertentie