Up 2 Date

Gemeente Arnhem verbiedt verkoop van lachgas

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Gemeente Arnhem verbiedt verkoop van lachgas

Arnhem is de eerste gemeente van Nederland die de verkoop van lachgas volledig heeft verboden. Op straat was het al verboden en in uitgaansgelegenheden mag het vanaf vandaag ook niet meer. "Ik kan dit niet zomaar aankijken", zegt burgemeester Ahmed Marcouch. "Daarom moeten we de verkoop stoppen en doe ik er alles aan om het in de kiem te smoren".

Grote zorgen

Marcouch zegt dat hij grote zorgen heeft over het gebruik van lachgas door Arnhemse jongeren. Hij wil de jonge breinen die volop in ontwikkeling zijn beschermen, vervuiling van zijn stad tegengaan en ontoelaatbare risico's voor het verkeer en de openbare orde en veiligheid voorkomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stoppen of sancties

Burgemeester Marcouch zegt dat Arnhemse horeca-ondernemers ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen: "Ze kunnen nu nog uit zichzelf stoppen met de verkoop. Doen ze dat niet, dan staat zeer spoedig een handhaver op de stoep en volgen sancties." De gemeente Arnhem gebruikt hiervoor de Wet Milieubeheer aan, waarin staat dat de verkoper verplicht is om gevaren voor mens of milieu te voorkomen of te beperken.

Landelijk verbod

Arnhem is overigens niet de enige gemeente die aan een verkoopverbod voor lachgas denkt. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam ziet het ook zitten. Minister Grapperhaus liet eerder weten dat hij een landelijk verbod op lachgas overweegt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie