Up 2 Date

Deze vorm van stierenvechten is wél sick!

foto: YouTube Great Big Story
  1. Newschevron right
  2. Deze vorm van stierenvechten is wél sick!

Gespieste matadors en gewonde stieren. Vind jij het leuk om naar te kijken? Sinds kort is er een andere vorm van stierenvechten. Althans, vechten? Bij bull-leaping is het helemaal niet te bedoeling om met de stier te 'vechten', maar om het beest juist te ontwijken. Een soort trefbal, maar dan met stieren!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Recorte

José Manuel Medina is een recortador, want zodra de stier op hem af komt gestormd ontwijkt hij het dier. Dat heet recorte. "Bij recorte sta je oog in oog met de stier en voorkom je dat je wordt geraakt door het dier", legt Medina uit.

acrobatisch

Het ontwijken doet hij op een spectaculaire manier. Hij gooit salto's alsof hij Epke Zonderland is en ontwijkt de stieren alsof het trefballen zijn. Van een vakjury krijgt hij punten op een schaal van één tot tien. Er zijn drie moves waar hij punten mee kan scoren: een beweging, een sprong, of een ontwijking. Hoe spectaculairder en gevaarlijker, hoe meer punten Medina krijgt.

gevaarlijk

Allemaal leuk en aardig dat ontwijken, maar is dat niet gevaarlijk? Ja levensgevaarlijk zelfs! Met hun hoorns kunnen stieren José in één keer doden, vooral omdat hij niet beschermd is. "We staan zonder schild, zwaard of wat dan ook tegenover de stieren", vertelt hij.

dierenleed

Super gevaarlijk voor de recortadors natuurlijk, maar wel veel beter voor de stieren. Die kunnen namelijk niet gewond raken. José Manuel Medina is ook een echte dierenvriend. "Ik zie stieren niet als een vijand, maar meer als vrienden", zegt hij. "Als ik oog in oog sta met een stier, voel ik alleen maar geluk. Geluk dat ik krijg van het oog in oog staan met zo'n prachtig dier."

Ster advertentie
Ster advertentie