Up 2 Date

Is solliciteren in het donker de nieuwe manier om discriminatie tegen te gaan?

foto: Pexels: Lalesh Aldarwish
  1. Newschevron right
  2. Is solliciteren in het donker de nieuwe manier om discriminatie tegen te gaan?

Solliciteren zonder foto of een valse achternaam opgeven tijdens een sollicitatie; het zijn allebei manieren om toch uitgenodigd te worden voor een sollicitatie zonder dat je gediscrimineerd kunt worden. Maar dan? Die voorbereidende maatregelen nemen de mogelijke vooroordelen tijdens een gesprek niet weg. En daarom is er weer een nieuwe mogelijkheid bedacht: solliciteren in het donker.

Zenuwen

Supermarkt Aldi is het eerste bedrijf dat 'de Blackbox' heeft uitgeprobeerd. Tijdens een carrièrebeurs in Keulen werd de nieuwe vorm van anoniem solliciteren voor het eerst getest. Met de Blackbox kunnen gesprekken worden gevoerd zonder vooroordelen, zowel vanuit de sollicitant als vanuit het bedrijf zelf. Daarbij heeft het ook nog andere voordelen. Als je niet weet wie er tegenover je heb, zullen ook de zenuwen minder sterk zijn.

Averechts?

Het is niet zeker of anoniem solliciteren daadwerkelijk discriminatie tegengaat. Er lopen verschillende onderzoeken naar discriminatie tijdens sollicitaties, maar daar is nog geen eenduidige conclusie uitgekomen. Zo bleek uit een Australisch onderzoek juist dat vrouwelijke kandidaten en kandidaten met een buitenlandse achtergrond juist sneller worden aangenomen als de identiteit wel bekend is.

Ster advertentie
Ster advertentie