Up 2 Date

Nieuw bewijs in moordzaak Malcolm X wijst op medeplichtigheid politie en FBI

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuw bewijs in moordzaak Malcolm X wijst op medeplichtigheid politie en FBI

Er is nieuw bewijs aan het licht gekomen in de moordzaak van de in 1965 vermoorde Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcolm X. Zo zouden de New Yorkse politie en de FBI medeplichtig zijn aan de moord. De dochters van Malcolm X eisen nu dat justitie in de staat New York het onderzoek naar de moord heropenen.

Brief undercoveragent

Het gaat om een brief die oud-undercoveragent Raymond Wood in 2011 achterliet voordat hij overleed. Wood, een zwarte agent, laat in de brief weten dat de politie van New York en de FBI betrokken waren bij de moord.

Volgens Wood was het zijn taak om twee bewakers van Malcolm X, een aantal dagen voor de moord op de burgerrechtenactivist, te arresteren. Daardoor konden zij hem niet beschermen op de dag van de moordaanslag. In zijn brief schrijft Wood dat hij zijn acties onder dwang en angst voor vergelding van zijn superieuren uitvoerde.

'56 jaar lang spijt'

Wood gaf de brief aan zijn neef Reggie Wood, die afgelopen zaterdag tijdens een persconferentie onthulde wat erin staat. "Mijn neef was een goede man die werd misleid en gedwongen om zijn eigen mensen te verraden. Daar heeft hij 56 jaar lang spijt van gehad", zei Reggie Wood. "Tien jaar lang heb ik deze bekentenis geheimgehouden uit angst voor wat er met mij en mijn familie zou kunnen gebeuren als de regering erachter zou komen wat ik wist."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heropening zaak

Bij de persconferentie waren ook drie dochters van Malcolm X aanwezig en burgerrechtenadvocaat Ben Crump. Zij eisen nu dat de zaak rondom de moord op de Malcolm X wordt heropend. "Elk bewijs dat meer inzicht geeft in de waarheid achter deze vreselijke tragedie moet grondig worden onderzocht", zei Ilyasah Shabazz, een van de dochters van Malcolm X.

De openbaar aanklager in New York zegt dat het nieuwe bewijs op dit moment wordt bestudeerd.

Moordaanslag op Malcolm X

Malcolm X, die werd geboren als Malcolm Little, was een van de leiders van de Nation of Islam, een organisatie die onder andere streed voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking. Na verschillende conflicten verliet Malcolm X de organisatie en werd hij op 21 februari 1965 doodgeschoten door drie mannen tijdens een speech in New York. De mannen waren allen lid van de Nation of Islam, maar alleen hoofdverdachte Talmadge Hayer bekende de moord. Hij zat daarvoor vast tot 2010.

Ster advertentie
Ster advertentie