Up 2 Date

Paniek en vals alarm in Indonesië: inwoners getraumatiseerd door eerdere tsunami

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Paniek en vals alarm in Indonesië: inwoners getraumatiseerd door eerdere tsunami

De verschrikkelijke tsunami die Indonesië afgelopen zaterdag trof, heeft diepe sporen achtergelaten. Niet alleen stierven er meer dan 430 mensen; de heftige natuurramp heeft bij de inwoners ook een heftige angst ingeboezemd. Inwoners slaan op de vlucht zodra het gerommel van de vulkaan luider wordt en nadat er 'valse alarm' wordt geslagen over hoger wordende golven.

Heftige weersomstandigheden

Hoe groot de kans is op een nieuwe uitbarsting is niet duidelijk, maar de inwoners worden opgeroepen om minstens een kilometer uit de buurt van de kust te blijven. Dat de angst voor een tsunami groeit is niet vreemd. Het regent hard, de vulkaan blijft rommelen en af en toe brokkelen er stukken af, waardoor aardverschuivingen kunnen ontstaan. Deze omstandigheden waren ook de oorzaak van de vorige tsunami.

Paniek & Vals ALarm

''Het water stijgt!'' werd vandaag meermaals geroepen, waarna de inwoners van Pandeglang op de vlucht sloegen. Tot nu toe blijkt het vals alarm. Correspondent Michel Maas vertelt aan NOS Radio 1 Journaal waar die extreme angst vandaan komt.

"Mensen hier zijn als de dood dat de vulkaan opnieuw gaat uitbarsten. Ze horen de hele dag het gerommel van die berg. En elke keer als dat gerommeld harder wordt, slaan ze op de vlucht. Dat was nu ook. Er gingen geruchten van hoge golven. Die kwamen er nu niet, maar die paniek houd je niet tegen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tsunami

Indonesië is zaterdagavond rond 21:30 uur lokale tijd verrast door een tsunami. Er zijn zeker 430 doden en 1500 gewonden gevallen. Eilanden in de Straat van Sunda en de kustgebieden van West-Java en Zuid-Sumatra zijn het hardst getroffen.

Ster advertentie
Ster advertentie