logo
Up 2 Date

The New York Times eert bijna duizend coronadoden op de voorpagina met korte omschrijving

bron: NYtimes.com
  1. Newschevron right
  2. The New York Times eert bijna duizend coronadoden op de voorpagina met korte omschrijving

Op de voorpagina van de Amerikaanse krant The New York Times staan zondag de namen van bijna duizend mensen die overleden zijn door het coronavirus met daarbij hun leeftijd en een korte omschrijving. Het aantal doden door de gevolgen van COVID-19, is in de Verenigde Staten inmiddels opgelopen tot bijna 100.000.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen cijfers, maar woorden

"Bijna 100.000 sterfgevallen in de VS, een onschatbaar verlies", staat er bovenaan de pagina, gevolgd door een tekst met uitleg. Cijfers zeggen volgens de krant te weinig over de impact van al deze doden. Daarom hebben ze namen en achtergronden van overledenen uit overlijdensberichten gehaald. "De duizend mensen hier weerspiegelen slechts een procent van de tol die het eist. Niemand was slechts een nummer."

Wie waren de doden?

Het idee komt van Simone Landon, assistent-redacteur van de grafisch afdeling. Zij wilde het aantal doden dat bijna 100.000 heeft bereikt op een eervolle manier brengen die zowel de hoogte van het aantal mensen als de verschillen tussen hen zou uitdrukken. "Door 100.000 puntjes of figuurtjes op een pagina te plaatsen krijg je niets te weten over wie deze mensen waren, waar ze leefden en wat ze voor ons als land hebben betekend," zegt Landon.

Zo gingen ze te werk

Simone Landon bedacht het idee om passages uit overlijdensberichten in lokale kranten te halen. Samen met onderzoeker Alain Delaquérière gingen ze op zoek naar bijna duizend namen van slachtoffers in de kranten. Een team van redacteuren en drie afgestudeerde journalisten verzamelde uiteindelijk de passages en schreef zo het verhaal dat vandaag de voorpagina van The New York Times vormt.

Ster advertentie
Ster advertentie