Up 2 Date

Zus van doodgeschoten Sedar Soares (13) roept getuigen op zich te melden

foto: WNL
  1. Newschevron right
  2. Zus van doodgeschoten Sedar Soares (13) roept getuigen op zich te melden

In de documentaire Spreek! Nu! doet de zus van de in 2003 doodgeschoten Sedar Soares (13) een oproep aan de dader en de getuigen om zich te melden. Ze doet de getuigenoproep met behulp van deepfake-technologie om Sedar op die manier 'tot leven te brengen'. "Spreek. Ik smeek het je", zegt Janet. "Geef onze familie en vrienden de antwoorden waar we zo naar verlangen."

Deepfakevideo

In de deepfakevideo, die gemaakt is in opdracht van de politie en gisteravond op NPO 1 werd uitgezonden, is een jongen met het gezicht van Sedar te zien op een voetbalveld. Terwijl hij richting de camera loopt doet Janet een beroep op de dader en getuigen om het stilzwijgen te verbreken. "Nu 19 jaar later denken we nog steeds elke dag aan hem. Onze familie, zijn vriendjes, de leraren van school, zijn vroegere klasgenoten en natuurlijk zijn teamgenoten van Transvalia, met wie hij zo graag voetbalde."

Volgens de politie is het zeer ongebruikelijk dat deepfake-technologie wordt gebruikt bij een getuigenoproep. Echter hoopt de politie dat ze op deze manier de dader en getuigen zover krijgen om van zich te laten horen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sneeuwballen gooien

Sedar werd op 1 februari 2003 neergeschoten toen hij met zijn vrienden aan het spelen was op het parkeerdek van metrostation Slinge in Rotterdam. De jongens gooiden sneeuwballen op langsrijdende auto's. Een bestuurder heeft op een gegeven moment een wapen gepakt en meerdere schoten gelost. Daarbij werd Sedar in het hoofd geraakt. De volgende dag overleed hij aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Ripdeal

Lang werd gedacht dat Sedar zou zijn doodgeschoten, omdat de automobilist kwaad zou zijn geworden nadat zijn auto werd geraakt door sneeuwballen. Echter is het coldcaseteam van de politie tot andere inzichten gekomen na een nieuw onderzoek. De politie gaat ervan uit dat Sedar per ongeluk en onschuldig het slachtoffer werd van een ripdeal.

Ster advertentie
Ster advertentie