Up 2 Date

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

foto: Pixabay
  1. Newschevron right
  2. Hoe vaak moet je je bed verschonen?

De ene doet het één keer per maand, de ander om de week en je hebt ook mensen die het nooit doen. Je bed verschonen, hoe vaak moet je dat doen? Fernando vroeg het aan Jasper Buikx, bioloog bij Artis Micropia.

Hoe vaak verschonen?

Officieel moet je je bed volgens Jasper één keer per week verschonen, maar je hoeft je niet druk te maken als je het minder vaak doet: "Je zweet bijna 200 milliliter per dag in bed en daarnaast laat je allerlei microben die je op je lichaam draagt achter in je bed." Als al die viezigheid een langere periode blijft zitten waar het zit, dan kan het broeien volgens Jasper. "Daarom adviseren ze om je beddengoed één keer per week te wassen of buiten te hangen", aldus de bioloog.

Bij ziekte: verschonen

Als je je bed niet verschoont, dan kan het volgens Jasper in theorie zo zijn dat je last krijgt van de bacteriën, maar die kans is blijkbaar ontzettend klein. Maar de man van Micropia waarschuwt wel voor de momenten waarop je ziek bent: "Als je verkouden bent of de griep hebt, dan laat je die ziekteverwekkers ook achter in bed. In een later stadium, als je weer beter bent, dan kan jij of je partner vervolgens weer ziek worden van de virussen die je hebt achtergelaten."

hoe vaak kussens vervangen?

Je kussen kan je vaak wassen, maar wordt het daardoor echt schoon? Volgens Jasper zou je je kussen om de twee jaar moeten vervangen. "Je kan het wassen, maar je komt nooit goed bij alle viezigheid. Vergelijk het met een spons. Je kan het in de was doen, maar helemaal schoon wordt het nooit." Je kussen omdraaien is volgens Jasper handig voor de vorm, maar niet voor de hygiëne. Bij kussens noemt hij het een kwestie van accepteren en op tijd vervangen.

Matras schoonmaken?

Fernando vroeg ook aan Jasper Buikx hoe het zit met je matras. Die wordt ook vies, maar een matras gooi je niet even in de wasmachine. Hoe maak je dat dan schoon? "Je laat van alles in je matras achter en in je wasmachine stoppen is ook geen optie. Daarom zie je vaak dat mensen het professioneel laten schoonmaken", zei hij vanochtend in Start.

Bacteriën

Uiteindelijk laat je je eigen bacteriën achter bed. Je lichaam zit vol met die bacteriën en ze houden je ook gezond. Wees dus niet bang voor je eigen bacteriën, maar het is wel slim als je je beddengoed wast.

Ster advertentie
Ster advertentie