Up 2 Date

Is veganistisch leven wel gezond?

foto: YouTube Pick Up Limes
  1. Newschevron right
  2. Is veganistisch leven wel gezond?

Houd jij van een lekker stukje vlees of eet je liever helemaal vegan? Steeds meer mensen kiezen voor het laatste. Er komen steeds meer veganistische restaurants en ook online is er een enorme groei in veganistische recepten en alles wat met vegan te maken heeft. Maar is het eigenlijk ook gezond om veganistisch te leven?

Gezondere levensstijl

Volgens Astrid Postma van het Voedingscentrum is het moeilijk wetenschappelijk vast te stellen of veganistisch eten je gezonder maakt. Maar het klopt volgens haar wel dat veganisten gezonder zijn dan niet-veganisten. Dat komt vooral door de levensstijl van vegans. Ze roken minder, sporten genoeg en ze zijn zich vooral bewust van het eten dat ze binnenkrijgen. Daardoor lopen minder risico op hart- en vaatziekten.

gevaren

Maar een veganistische levensstijl heeft ook gevaren. Zo kunnen veganisten een tekort aan ijzer, eiwitten, vitamine B12 en jodium krijgen. Postma legt uit: "Als je langdurig onvoldoende eiwit eet, dan breekt je lichaam spieren af. Dat zijn juist de verbrandingsmotoren van je lichaam. Een B12-tekort kan gevolgen hebben voor je zenuwstelsel. En jodium is bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen belangrijk om hun baby goed te laten groeien". Daarom is het vooral belangrijk om bewust te worden van wat goed is en wat niet goed is voor je lichaam. Je moet vooral je verstand blijven gebruiken en niet alles geloven van wat er online wordt gezegd.

Ster advertentie
Ster advertentie