Up 2 Date

Ophef om vrouw die 7000 euro bijstand moet terugbetalen vanwege gratis boodschappen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ophef om vrouw die 7000 euro bijstand moet terugbetalen vanwege gratis boodschappen

De gemeente Wijdemeren gaat zich opnieuw buigen over de zaak van een vrouw die ruim 7000 euro van haar bijstandsuitkering moet terugbetalen, omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. Over de zaak ontstond gisteren een flinke ophef.

Boodschappen

Website schuldinfo.nl deelde gisteren een artikel over de rechtszaak die in 2019 plaatsvond. Daarin is te lezen dat de anonieme vrouw, die sinds 2015 een bijstandsuitkering ontving, in de rechtbank verklaarde wekelijks boodschappen van haar moeder te krijgen, omdat ze die zelf niet kan betalen. Volgens haar gaat haar hele uitkering naar vaste lasten.

Volgens de gemeente heeft de vrouw de inlichtingenplicht geschonden, omdat ze niet gemeld had dat ze een keer in de week boodschappen kreeg.

Gelijk

De gemeente Wijdemeren kreeg uiteindelijk gelijk van de rechtbank Midden-Nederland en mocht de vrouw geld terugvorderen. Volgens de rechtbank had de vrouw het structureel krijgen van de boodschappen inderdaad moeten melden. De boodschappen hebben haar een in geld uit te drukken voordeel opgeleverd. Dat bedrag had in mindering kunnen worden op haar uitkering.

In totaal heeft de gemeente €7.039,65 over de periode van 16 december 2015 tot en met 30 november 2018 teruggevorderd, uitgaande van de Nibudnorm voor dagelijkse boodschappen van €6,41 per dag. Daarnaast zou er een boete van waarschijnlijk 50 procent van het teruggevorderde bedrag zijn opgelegd. De gemeente ontkent dit.

Reacties

Verschillende politici hebben zich op Twitter uitgesproken over de zaak. Zo vindt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk dit een voorbeeld van "de overheid tegen de mensen", in plaats van "de overheid voor de mensen". SP-fractievoorzitter noemt de overheid een "monsterlijke machine die mensen kapotmaakt, omdat niet het vertrouwen voorop staat, maar het wantrouwen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoger beroep

De vrouw heeft nog niks betaald, omdat ze in hoger beroep is gegaan. De zaak loopt nu nog.

Ster advertentie
Ster advertentie