Up 2 Date

Meisje (16) dat man die seks met haar wilde hebben (43) neerschoot moet nog minstens 51 jaar vastzitten

  1. Newschevron right
  2. Meisje (16) dat man die seks met haar wilde hebben (43) neerschoot moet nog minstens 51 jaar vastzitten

Cyntoia Brown schoot op haar zestiende een 43-jarige Amerikaan dood die haar betaalde om seks te hebben. Volgens Cyntoia handelde ze uit zelfverdediging, omdat ze bang was dat de man haar zou vermoorden. Maar de rechtbank van Tennessee ging daar niet in mee. Cyntoia werd in 2004 berecht als een volwassene en kreeg een levenslange gevangenisstraf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inmiddels is Cyntoia 29 en zit ze nog steeds vast. De zaak kwam vorig jaar opnieuw onder de aandacht, omdat de hashtag #FreeCyntoiaBrown toen viral ging. Onder andere Rihanna en Kim Kardashian vroegen om de vrijlating van Cyntoia. Helaas heeft het hooggerechtshof van Tennessee een paar dagen geleden geoordeeld dat Cyntoia eerst nog 51 jaar moet vastzitten voor ze kans maakt op vrijlating.

Verleden vol mishandeling
Cyntoia heeft een verleden vol mishandeling. Haar moeder mishandelde haar op jonge leeftijd en ook bij haar adoptieouders, waar ze als 2-jarige terechtkwam, ging het niet goed. Ze rende weg en op 16-jarige leeftijd viel ze in handen van een pimp, genaamd Kut Throat. Hij mishandelde en misbruikte haar en stuurde Cyntoia de straat op om geld te verdienen als prostituee.

Doodgeschoten

Op de dag des onheils ging de 16-jarige Cyntoia mee met de 43-jarige Johnny Allen, die haar 150 dollar bood om seks met haar te hebben. Bij hem thuis vertelde hij haar verhalen over zijn ervaringen in het leger en liet hij trots al zijn wapens aan haar zien. Toen ze met hem in bed lag, dacht ze dat hij iets probeerde te pakken en was bang dat hij een van de wapens zou pakken. Als reactie greep ze zelf naar een wapen en schoot ze hem neer. Ze pakte vervolgens zijn portemonnee, wat wapens en vluchtte weg. Later verklaarde ze dat ze dit deed uit angst om met lege handen bij haar pimp aan te komen.

Volgens de aanklagers was haar motief om de man te vermoorden dat ze hem wilde beroven. Ook claimen zij dat de man aan het slapen was op het moment dat ze hem doodschoot.

Gratie
Het verhaal van Cyntoia heeft ervoor gezorgd dat de wetten in Tennessee zijn aangepast. Minderjarigen kunnen niet langer tot levenslang worden veroordeeld. Ironisch genoeg geldt dit niet in het geval van Cyntoia zelf. Zij moet wachten tot ze 69 is voordat ze in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. De enige kans die ze nog heeft, is als de gouverneur van Tennessee, Bill Haslam, besluit om haar gratie te verlenen en haar straf te verkorten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie