Up 2 Date

FNV: Jonge vakkenvullers worden vaak uitgebuit

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. FNV: Jonge vakkenvullers worden vaak uitgebuit

Jonge vakkenvullers zijn zich, volgens de FNV, niet goed bewust van hun rechten. De vakbond krijgt regelmatig te horen dat supermarkten zich niet aan de regels houden. Zo moeten jongeren bijvoorbeeld vaak onbetaald overwerken en maken ze meer uren dan wettelijk toegestaan is. Heb jij een bijbaantje in de supermarkt? Houd dan de volgende punten in de gaten.

1. teveel uren werken

Voor jongeren gelden strenge regels als het aankomt op werktijden. Tot zestien jaar mag er maximaal acht uur per dag gewerkt worden, maar daar vallen lesuren ook onder. Na een schooldag van zes uur, mogen vijftienjarigen dus nog maximaal twee uurtjes vakkenvullen. Jongeren ouder dan zestien mogen tot negen uur werken. Let daar dus op, en houd je uren netjes bij.

2. 'Kun je nog even dat laatste schap afmaken?'

Als vakkenvuller zal dit je bekend voorkomen: je bent nog niet helemaal klaar aan het einde van de dienst. Soms zijn de taken die je toebedeeld krijgt, te groot voor de tijd die je ervoor krijgt. In dat geval kan je leidinggevende vragen of je nog even blijft om het een en ander af te maken. Vaak wordt dit extra kwartiertje echter niet uitbetaald, en dat mag niet. Overwerk moet worden betaald. Ook in dit geval is het dus verstandig om je uren en je salaris goed in de gaten te houden.

3. loonsverhoging

Doorstromen naar een functie met meer verantwoordelijkheid, kan een mooie uitdaging zijn. Daar moet dan echter wel wat tegenover staan. Een hogere functie betekent ook meer loon. Helaas krijgen volgens de FNV veel cassières nog steeds hetzelfde loon als vakkenvullers.

4. vrij vragen

Dit is vast een herkenbaar punt voor iedereen met een bijbaantje. Je wil een dagje vrij nemen en dat vindt je leidinggevende prima, op één voorwaarde: "Regel jij dan een vervanger?" De volgende keer dat dit voorkomt kun je gerust nee zeggen. Dat is namelijk jouw taak helemaal niet.

5. Spontaan vrij

Een middagje vrij, is natuurlijk heerlijk, maar niet als je daardoor je loon misloopt. Volgens FNV komt het vaak voor dat vakkenvullers weggestuurd worden naar huis, omdat er te weinig werk voor hen is. Maar je hoeft je niet weg te laten sturen als je gewoon ingeroosterd stond.

6. PAUZE IS EEN RECHT

Voor elke 4,5 uur dat je werkt, moet je verplicht een halfuur pauze krijgen. Je mag dus eigenlijk maximaal vier uur aan één stuk door werken.

7. Wat kun je doen?

Heb je het gevoel dat je op een bepaalde manier onrecht wordt aangedaan? Of heb je simpelweg advies nodig? De vakbond raadt jonge werknemers aan om ouders altijd even naar je contract te laten kijken en om advies te vragen. Als er iets gebeurt dat niet mag, kun je dat melden bij de FNV.

Ster advertentie
Ster advertentie