Up 2 Date

Slaaptekort? Onderzoek wijst uit dat vrouwen slechter slapen dan mannen

  1. Newschevron right
  2. Slaaptekort? Onderzoek wijst uit dat vrouwen slechter slapen dan mannen

Nederlanders slapen over het algemeen wel lang genoeg, maar dat betekent niet dat ze ook goed slapen! Een grote groep Nederlanders heeft namelijk last van slaapklachten of slapeloosheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Opvallend is dat vrouwen slechter slapen dan mannen.

via GIPHY

Grootste onderzoek

De Hersenstichting analyseerde de slaapgegevens van 140.000 mensen om in beeld te brengen hoe Nederlanders slapen. Het is het grootste onderzoek ooit op dit gebied.

Genoeg slaap

Uit het onderzoek blijkt dat mensen tussen de 18 en 40 gemiddeld ruim zeven uur slapen. Dat is perfect, want de aanbevolen slaapduur ligt tussen de zeven en negen uur. Toch betekent dit niet dat zij ook een goede nachtrust hebben, want een grote groep Nederlanders heeft slaapproblemen.

Vrouwen vs. mannen

Vrouwen slapen over het algemeen een stuk slechter dan mannen. Dit verschil ontstaat al in de puberteit. Ze komen moeilijker in slaap, vallen moeilijker terug in slaap als ze 's nachts wakker worden, zijn vaak vroeger wakker dan gewenst en gebruiken meer slaapmedicatie.

Hoe belangrijk is slaap?

Volgens de Hersenstichting is slaap een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Als je regelmatig slecht slaapt, loop je het risico op angststoornissen, depressie, dementie, obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk.

Tips

Heb jij last van slaapproblemen? Dit zijn een aantal tips om beter te slapen:

- Intensief sporten is goed, maar niet te kort voor je gaat slapen. Het beste is om drie tot vier uur voor je bedtijd gaat slapen
- Leg een uur voordat je gaat slapen je telefoon, tablet en laptop weg
- Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer
- Probeer overdag zoveel mogelijk daglicht te krijgen, zodat je biologische klok weet wanneer je moet gaan slapen

Ster advertentie
Ster advertentie