Zorgwekkend: steeds meer verzuim onder jongere werknemers wegens psychische klachten
- News
- Zorgwekkend: steeds meer verzuim onder jongere werknemers wegens psychische klachten
Dat steeds meer jongeren kampen met psychische klachten wordt ook in het werkleven steeds duidelijker. Het verzuim vanwege psychische klachten is dit jaar gestegen tot het hoogste niveau ooit. In het eerste kwartaal van 2023 viel ruim 26 procent van het totaal aantal verzuimdagen in de categorie psychisch verzuim. De Arbo Unie maakt zich zorgen om deze trend. "Als deze stijging doorzet, verwacht de Arbo Unie dat in 2030 ruim een derde van de werkenden zal uitvallen door stressgerelateerde klachten."
Toename psychisch verzuim
Het psychisch verzuim is het grootst in de groep 25 tot 45 jaar, maar neemt nog sneller toe in de groep onder de 25. In deze groep duurt het psychisch verzuim ook langer, zelfs gemiddeld tien dagen langer dan vijf jaar geleden. Het nieuws komt nogal uit de lucht vallen, omdat in de eerdere berichtgeving dit jaar een beeld werd geschetst dat het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2023 in alle bedrijfstakken was gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De reden? Er zijn inderdaad wat minder mensen ziek, maar de mensen die wél ziek zijn, zijn langer ziek.
Jongeren krijgen geen goede ondersteuning en begeleiding bij de start en worden zo in het diepe gegooid
Langdurig verzuim
Vorige maand kwam uit een ander onderzoek van de Arbo Unie ook al naar voren dat steeds meer werkende jongeren langdurig thuis komen te zitten met psychische klachten zoals een burn-out. Ook hier was de stijging het grootst in de groep onder de 25 jaar en de groep van 25 tot 34 jaar oud. Een stijging in dit langdurige verzuim is ongeacht leeftijd zorgwekkend. "Hoe langer iemand thuis zit, hoe hoger de drempel om weer een start te maken met werken", zei bedrijfsartsen directeur medische zaken bij ArboNed Redmer van Wijngaarden tegen NU.nl.
Uiterst zorgwekkend
De Arbo Unie maakt zich zorgen om de jongere werknemers. Prof. dr. Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, ziet een trend. Terwijl het netto aantal verzuimdagen voor lichamelijk verzuim de afgelopen jaren gelijk is gebleven, wordt het aandeel van psychisch verzuim steeds groter. Gegevens die volgens Roelen "uiterst zorgwekkend" zijn.
"De toename van psychische problemen bij jeugd en adolescenten kan te maken hebben met de druk van social media", legt hij uit. "Maar wellicht ook met maatschappelijke framing; klachten als verdriet of somberheid krijgen eerder dan vroeger het stempel psychisch probleem. Op de werkvloer speelt het personeelstekort mogelijk een rol. Daardoor krijgen jongeren geen goede ondersteuning en begeleiding bij de start en worden ze in het diepe gegooid. Iets wat we vooral in de zorgsector zien. Daar is te weinig personeel om jongeren goed in te werken."
Ga op vakantie
Maar waarom hebben zo veel jongeren te maken met psychische klachten op de werkvloer? Roelen denkt dat dit voor een groot deel te maken heeft met de personeelstekorten. "Omdat werkgevers vacatures niet kunnen invullen, komt er meer druk op de bestaande werknemers. In sommige organisaties gaat het zelfs zó ver dat werknemers geen (vakantie)verlof meer kunnen opnemen." De Arbo Unie riep werknemers door heel Nederland eerder dit jaar op om genoeg vakanties te nemen. "Ook als je werkgever moeilijk doet, moet je een vakantie niet overslaan."
"Wij doen de oproep: stop op tijd", vertelde Willem van Rhenen van Arbo Unie eerder dit jaar aan RTL. "Vakantie is ontzettend belangrijk. De Universiteit Nijmegen heeft daar jaren geleden ook onderzoek naar gedaan. Als je geen vakantie houdt, word je eerder ziek en heb je zelfs een grotere kans op vroegtijdig overlijden. Wie frequent vakantie neemt, heeft ook een lager risico op een hoge bloeddruk en overgewicht."