Up 2 Date

Mag je liegen op je CV?

  1. Newschevron right
  2. Mag je liegen op je CV?

Liegen op je CV, moet je dat wel of niet doen? Je kan liegen over je hobby's, maar wat als je liegt over je opleiding of behaalde diploma's? Luisteraars vroegen het via de FunX App aan Eva in WorX. Fatiha gaf zoals iedere maand weer de verlossende antwoorden!

- Liegen op je CV, is dat oké?

Er ligt een heel groot grijs gebied tussen liegen en bedriegen enerzijds en overdrijven anderzijds. Mag je expliciet liegen? Nee, nee, nee! De dingen ietsjes mooier maken dan dat ze zijn? Kan. Máár, alleen als je het waar kunt maken en tijdens een sollicitatiegesprek kunt verklaren.

- Iedereen maakt dingen soms mooier dan dat ze zijn. Je wilt natuurlijk aantrekkelijk overkomen voor je werkgever. Wat zijn voorbeelden van witte leugentjes op je CV?

Ik denk dat heel veel mensen naast het overdrijven van hun werkzaamheden ook hun hobby's interessanter maken. Zo van ik ben gek op hardlopen. Maar in werkelijkheid trek je één keer per jaar je sportschoenen aan en red je met moeite het einde van de straat om vervolgens hijgend en puffend terug te lopen. Verder wordt er ook wel eens gesjoemeld met data op een cv.

- In hoeverre mag je de begin- en einddatum van je vorige banen aanpassen?

Vooral niet liegen hierover. Wat je wel kunt doen is de maanden weglaten op je cv. Zo lijkt het of je ergens veel langer hebt gewerkt dan daadwerkelijk het geval was. Dus in plaats van december 2015 tot februari 2016 zet je dan 2015 tot 2016 op. Ik begrijp dat sommige mensen dit doen om gaten in hun cv op te vullen, maar ook dit kan ter sprake komen tijdens een gesprek.

(Een gat op je cv is echt niet iets om je voor te schamen. In je brief kan je er indien nodig naar verwijzen als een leerzame periode en dat je nu meer dan ooit gemotiveerd bent om aan de slag te gaan binnen de nieuwe functie.)

Liegen over je opleiding en diploma’s?

Dit is valsheid in geschrifte en daar kun je strafrechtelijk voor vervolgd worden. Zonde om daar maximaal 6 jaar voor te moeten gaan zitten. Daarnaast is het ethisch niet verantwoord. Vooral niet als je ook met klanten en patiënten te maken hebt. Vraag jezelf dus af; zou jij mee willen vliegen met een piloot die zijn brevet heeft vervalst? Zou jij je remmen willen laten controleren door een monteur heeft gelogen over zijn werkervaring. Zou jij willen dat je moeder behandeld wordt door een arts die zijn diploma niet heeft gehaald?

- Maar wat dan te doen als je geen diploma's hebt?

Be cool and stay in school en haal dat diploma alsnog. Als dat echt geen optie is, kijk dan in je kast of je nog deelcertificaten hebt liggen die je op je cv kan zetten. En dan heb ik het niet over je veterstrikdiploma uit de peuterklas. Denk bijvoorbeeld een bewijs van deelname aan een workshop of training. Weet ook dat je op basis van jouw talenten en ervaring kun je ook een Ervaringsprofiel laten maken. Dat is een certificaat waarin je kennis en kunde vertaald zijn naar een vergelijkbaar opleidingsniveau. Hier zijn soms wel kosten aan verbonden, dus vraag bij het Jongerenloket of het Leerwerkloket binnen jouw gemeente wat de mogelijkheden hiervoor zijn. (Deze loketten van UWV en de gemeente hebben inloopspreekuren waar je terecht kunt voor vragen over leren en werken, maar ook over inkomen.)

-------------------------------------------------------

- Wat kun je wel/niet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek?

Zolang het geen invloed heeft op je werk, hoef je niet alles te vertellen. Een werkgever mag bijvoorbeeld niet vragen naar je medische geschiedenis of naar een eventuele kinderwens. Maar je bent het wel verplicht te melden als er medische oorzaken zijn waardoor je je functie niet kunt uitoefenen of aangepaste werktijden nodig hebt. Een eventueel detentieverleden is persoonlijk, maar een werkgever mag vragen naar een VOG, een verklaring omtrent gedrag.

- Kun je ontslagen worden als je door de mand valt?

Absoluut, op staande voet zelfs en als UWV concludeert dat je verwijtbaar werkeloos bent geworden, krijg je misschien geen WW-uitkering. Daarnaast kan je dan waarschijnlijk ook fluiten naar een referentie.

- Kan je valse referenties opgeven?

Wederom; doe het niet. Om het een beetje te omzeilen kan je altijd onder aan je cv zetten 'referenties op aanvraag'. Als je een op een nare manier weg bent gegaan bij je vorige werkgever kan je tijdens een sollicitatiegesprek toelichten dat je er niet trots op bent, maar dat het een situatie is waar veel lering uit hebt getrokken waardoor je nu totaal anders zou handelen. Dat getuigt van kracht en zelfkennis.

- Hoe zorg je voor een goed cv?

Een goed cv is overzichtelijk en bevat geen taal- en of spelfouten. Je hebt steeds meer creatieve cv's en ook hier blijft belangrijk dat in ieder geval je personalia, opleiding, werk en vaardigheden er op staan.

Als je op zoek bent naar een baan, schrijf je je altijd eerst in als werkzoekende op www.werk.nl.

Nadat je in 4 stappen je cv hebt ge-upload, ben je zichtbaar voor de gemeente en UWV en kun je bemiddeld worden naar werk. Het WerkgeversServicepunt zal je dan benaderen wanneer we vacatures hebben die op jouw profiel aansluiten. Dit online cv kun je ook downloaden naar een word bestand. Dit is echter een standaard en minimalistisch cv. Wil je liever een cv dat meer opvalt dan kun je met de tips op werk.nl aan de slag om er zelf een te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie