Up 2 Date

Krachtige animatievideo toont emotionele reis van vluchtelingengezin

  1. Newschevron right
  2. Krachtige animatievideo toont emotionele reis van vluchtelingengezin

Maar liefst 65 miljoen mensen zijn op dit moment op de vlucht of op zoek naar asiel. Om even te vergelijken: er wonen slechts 17 miljoen mensen in Nederland. Nog steeds lijken veel mensen niet te begrijpen wat zo'n ingrijpende situatie met mensen kan doen. En daarom deelt de International Refugees Assistance Project een animatievideo met daarin het verhaal van Layla.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwanger

Layla komt uit Oost-Ethiopië. Ze verliet het land en verhuisde naar Saudi-Arabië. Na zeven jaar werd haar man gedeporteerd. Layla was toen zwanger Ze kwam in contact met een Franse familie die haar vertelde dat ze hulp moest zoeken.

''Ze zeiden dat ik iemand moest zoeken die ons van Saudi-Arabië naar Syrië bracht. Ik begon een nieuw leven. Mijn kind kreeg educatie vanuit huis. En toen was er een burgeroorlog. Ik besloot weg te gaan. Na twee dagen, drie dagen wandelen waren we bij de Turkse grens, waar we onze vluchtelingstatus kregen.''

Vluchteling

Met haar status als vluchteling mocht Layla niet werken. En alsof het niet slechter kon: ze kreeg een brief waarin stond dat haar man was overleden. Een aantal maanden later kreeg ze de mogelijkheid om naar de Verenigde Staten te gaan.

''Het voelt als thuis. Ik voel me beter dan thuis, omdat ik veilig ben.''

Moslimban

Hoewel Layla goed terecht is gekomen, ziet het er voor veel vluchtelingen heel anders uit. Met de nieuwe regering onder Trump ligt het Amerikaanse vluchtelingenbeleid onder vuur. Trump wil namelijk de moslimban invoeren, een inreisverbod van zes moslimlanden.

inreisverbod

Het Amerikaanse Gerechtshof heeft inmiddels geoordeeld dat het inreisverbod voorlopig mag worden afgedwongen. Vluchtelingenorganisatie IRAP hoopt dat mensen door de video hun stem zullen laten horen tegen de problematische beslissing van de rechter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie