Up 2 Date

Dodental tsunami Indonesië loopt op tot 281

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Dodental tsunami Indonesië loopt op tot 281

Er zijn zeker 281 mensen om het leven gekomen bij de tsunami die Indonesië trof op zaterdagavond. Ook raakten er meer dan duizend mensen gewond. Het dodental loopt naar verwachting op, omdat er nog veel mensen vermist zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tsunami

De Indonesisch bevolking werd zaterdagavond rond 21:30 uur lokale tijd compleet verrast door een tsunami. De vloedgolf was in vergelijking tot eerdere tsunami's laag, maar doordat het totaal onverwachts kwam, was de bevolking compleet onvoorbereid. De eilanden in de Straat van Sunda en de kustgebieden van West-Java en Zuid-Sumatra zijn het hardst getroffen.

niet zien aankomen

De Indonesische meteorologische dienst had die dag gewaarschuwd voor harde wind en een ruwe zee, vanwege een verwachte uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau. De vulkaan is al langer actief en spuwt regelmatig lava, maar dit leidde nooit eerder tot een tsunami. Een tsunami zag de Indonesische meteorologische dienst dan ook niet aankomen.

Aardverschuiving

Toch is de uitbarsting dit keer waarschijnlijk mede de oorzaak van de tsunami. De NOS meldt dat er een aardverschuiving plaatsvond door de uitbarsting. Dit heeft mogelijk de tsunami veroorzaakt. In tegenstelling tot een aardbeving kan een aardverschuiving het waarschuwingssysteem voor tsunami's niet activeren, daarom kwam de tsunami als een complete verrassing.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie