Up 2 Date

E-sigaret blijkt volgens onderzoek nóg schadelijker dan gedacht

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. E-sigaret blijkt volgens onderzoek nóg schadelijker dan gedacht

De e-sigaret was al niet populair onder artsen, maar nu blijkt deze vervanger van de normale sigaret nóg schadelijker dan eerst werd gedacht. Het Trimbos-instituut doet in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de elektrische sigaret. Zij constateren nu dat die minder veilig is dan werd gedacht door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het gebruik:

"Uit voorzorg is de Nederlandse volksgezondheid het meest gebaat bij ontmoediging van het gebruik en het beperken van het gebruik tot de groep rokers die het echt niet lukt om te stoppen met roken."

Giftige stoffen

Bij het roken van een e-sigaret is geen spraken van de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol, meldt het Trimbos-instituut. Daarnaast is er ook sprake van (sporen van) giftige en carcinogene stoffen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Opstapproduct'

In 2018 gebruikte 3,1% van de Nederlandse volwassenen wel eens een e-sigaret. In veel gevallen als hulpmiddel bij het stoppen met roken, maar vaak ook in combinatie met tabakssigaretten. Van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar heeft 27,5% in 2017 ooit een e-sigaret gerookt. Bij mbo- en hbo-studenten tussen de 16 en 18 jaar ligt dit percentage op 44%.

Het Trimbos-instituut geeft aan dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat het gebruik van een e-sigaret of vaporizer voor jongeren een opstap is naar het roken van echte sigaretten. De verschillende smaakjes maken het aantrekkelijk en daarnaast is het makkelijk te verkrijgen en relatief goedkoop. Dat gaf ook e-roker Julia eerder toe aan FunX: "Ik denk dat ik minder zou vapen als het niet lekker zou smaken. Ik leef voor de smaakjes. Kokos, koffie, appel, kaneel: alles wat kruidig is."

Lange termijn effecten nog niet bekend

Het kennisinstituut benadrukt dat er over tientallen jaren pas echt iets definitiefs kan worden gezegd over de schadelijkheid van de e-sigaret. "Omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak decennia nodig hebben om zich te ontwikkelen, is het ook pas over lange tijd mogelijk om de werkelijke langetermijneffecten van de e-sigaret op de gezondheid vast te stellen." Juist dat is volgens arts en onderzoeker Esther Croes zo tricky. "Bij tabak duurde het ook jaren voordat we wisten hoe schadelijk het was."

Maatregelen

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat hij al maatregelen heeft getroffen om gebruik van de e-sigaret tegen te gaan. Hij bekijkt nu of er meer nodig is om het gebruik ervan te ontmoedigen. Het liefst wil hij alle vormen van roken onaantrekkelijk maken.

Ster advertentie
Ster advertentie