Up 2 Date

Nederland overweegt ook te bombarderen op terreurgroep IS in Syrië

  1. Newschevron right
  2. Nederland overweegt ook te bombarderen op terreurgroep IS in Syrië

Nederland denkt erover na mee te doen met bombardementen op terreurgroep IS in Syrië. Vrijdag hebben onze Duitse buren ingestemd om deel te nemen. Frankrijk en Groot Brittanië deden dit eerder al. Hun besluit en de recente terreuraanslagen in Parijs zijn volgens minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders "game changers". Hij wil daarom met de rest van het kabinet overleggen of Nederland ook F-16's (gevechtsvliegtuigen) naar dat gebied stuurt.

Groepsdruk

De minister speelt niet zomaar met deze gedachte. Donderdag vertelt hij in een Kamerdebat dat zowel Frankrijk als de VS aan Nederland hebben gevraagd om deel te nemen aan de strijd in Syrië. Tot nu toe bombardeert Nederland alleen nog IS-doelen in Irak.

Opties

De PvdA is terughoudender en wil dat deelname wel goed onderzocht wordt. In een interview met NOS Radio 1 zegt de partij dat het belangrijk is om ook te kijken naar alternatieven, zoals een samenwerking met de Koerden, Volgens een kamerlid zijn zij de meest betrouwbare grondtroepen die er zijn.

Bezuiniging

Het is ook nog de vraag of Nederland kán meedoen. De voorzitter van de militaire vakbond AFMP zegt dat er door bezuinigingen te weinig mankracht en materiaal is.

Een definitief besluit kan misschien volgende week al vallen.

Ster advertentie
Ster advertentie