Up 2 Date

Vrouw (53) wint grootste Amerikaanse loterijprijs ooit

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Vrouw (53) wint grootste Amerikaanse loterijprijs ooit

'Seven hundred fifty-eight million, seven hundred thousand dollars', oftewel bijna 650 miljoen euro, dat is wat een 53-jarige vrouw uit Amerika heeft gewonnen. Het is de grootste prijs die ooit op één lot is gevallen in Amerika.

Prijs

Voor eeuwig op reis, een verzameling in mooie auto's beginnen of een eigen privé-eiland kopen, het kan allemaal met het bedrag dat Mavis Wanczyk won. Maar de Amerikaanse vrouw weet nog niet wat ze met het prijzengeld gaat doen. Wel vertelt ze in een persconferentie dat ze haar werk al heeft gebeld dat ze niet meer terugkomt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verjaardagen

De geluksvogel speelde met vijf loten mee aan de Powerball-loterij. Twee van de loten waren automatisch gegenereerde nummers en drie met nummers die ze zelf had bedacht. De prijs viel uiteindelijk op het lot waarvan de nummers bestonden uit de verjaardagen van haar gezin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belasting

Het prijzengeld dat ze heeft gewonnen is wel een brutobedrag. Na aftrek van belastingen houdt ze uiteindelijk 284 miljoen euro over. De vrouw kiest er namelijk voor om het bedrag in één keer te laten uitkeren. Winnaars kunnen er ook voor kiezen om het geld gespreid over jaren uit te laten betalen, dan levert het uiteindelijk meer op.

Droom?

Ben je al aan het wegdromen over wat jij met het geld zou doen? Het klinkt natuurlijk geweldig om uit het niets zoveel geld te bezitten, maar er is veel waar je rekening mee moet houden als je zo'n grote prijs wint. Hoe kun je het beste je geld investeren, hoe zit het belastingtechnisch en aan welke familieleden of vrienden ga je wel geld geven en aan wie niet? Bea Post begeleidt prijswinnaars die geld hebben gewonnen in een loterij en legde in een interview uit wat er gebeurt als je in één keer miljoenen bezit.

Ster advertentie
Ster advertentie