Up 2 Date

Laura Ponticorvo oog in oog met hacker die naaktfoto's- en video's lekte

  1. Newschevron right
  2. Laura Ponticorvo oog in oog met hacker die naaktfoto's- en video's lekte

Het leven van Laura Ponticorvo veranderde vorig jaar compleet toen een hacker inbrak op haar iCloud en intieme foto's en video's van haar stal. De naaktfoto's en sekstapes verspreidden zich als een olievlek over het internet.

Laura wil het er eigenlijk niet meer over hebben, maar zolang de dader niet is gepakt, blijft het verhaal bestaan dat ze de foto's en video's zelf heeft gelekt. Daarom schieten John van den Heuvel en Nicolette Kluijver haar voor het programma Online Misbruik Aangepakt te hulp en verdiepen ze zich in de zaak.

Hel

"Ik zag het leven even niet meer zitten." De normaal gesproken zo positieve Laura stortte helemaal in. Ze wilde dood, schaamde zich voor de buitenwereld en durfde haar familie niet onder ogen te komen. Ook haar zakelijke samenwerkingen zag ze als sneeuw voor de zon verdwijnen. "Het was een levende hel", zo vertelt de vlogger in het programma.

victim blaming

Laura's partner, vrienden en familie stonden voor honderd procent achter haar. Zoals haar vriend ook zei: "Je hebt toch niks raars gedaan? Iedereen heeft seks en iedereen maakt wel eens mooie foto's."

Maar op het medeleven van buitenstaanders hoefde ze niet te rekenen. Sterker nog, het online commentaar bestond bijna alleen uit kritiek. Laura werd verweten dat ze dom was om überhaupt zulke foto's en video's te hebben. Daarnaast werd ze vaak beschuldigd het allemaal zelf te hebben gelekt om zo aandacht te krijgen. Volgens onderzoeker Marijke Nazer komen deze reacties heel vaak voor en is victim blaming eerder regel dan uitzondering.

Laura: "Dat heeft me misschien wel het meest geraakt."

waarom

Laura heeft aangifte gedaan, maar de dader is nog steeds niet gevonden. De vlogger wil niets liever dan begrijpen wáárom hij het gedaan heeft. "Heb je de pik op mij of vond je het gewoon grappig? Was het een gerichte actie of werd ze per toeval een slachtoffer? Misdaadjournalist John van den Heuvel zet vaart achter de zaak en weet ervoor te zorgen dat Laura daadwerkelijk oog in oog met de dader komt te staan.

Dader

De dader blijkt uiteindelijk heel iemand anders dan wie Laura voor ogen had. Het blijkt een 33-jarige vader, eindredacteur en (inmiddels ex-)VVD-politicus te zijn. De man had het niet alleen op Laura gemunt, maar hackte tientallen accounts van andere bekende en onbekende Nederlanders.

Het moment dat Laura eindelijk tegenover de dader staat, is heftig. Ze mag hem confronteren met zijn acties, maar een bevredigend antwoord op haar waarom-vraag zal ze niet krijgen. De man beweert namelijk haar in opdracht van anderen te hebben gehackt, ook al is daar (nog) geen bewijs van. Tot grote frustratie van Laura en haar vriend.

"Jij hebt ervoor gezorgd dat heel Nederland mij heeft gezien op een manier dat niemand mij had mogen zien. Omdat jij een vies mannetje bent, in mijn iCloud bent gestapt en die foto's hebt gevonden."

Ster advertentie
Ster advertentie