Up 2 Date

Documentaire Living to the Max laat zien hoe sensatiezoekers leven

foto: NPO3
  1. Newschevron right
  2. Documentaire Living to the Max laat zien hoe sensatiezoekers leven

Er zijn altijd mensen die gevaarlijke sporten uitoefenen. Denk maar aan sporten als skydiven, bergbeklimmen en bmx'en. In het kader van #AdrenalineWeek ging NPO3 op zoek naar echte sensatiezoekers in de documentaire Living to the Max.

Risico’s

Psychiater en filosoof Damiaan Denys onderzoekt al jaren hoe mensen omgaan met angst en risico’s. Volgens hem zijn we bang geworden voor risico’s: “Aan de ene kant zoeken we risico’s, omdat het ons leven spannender maakt. Maar op voorwaarde dat het gecontroleerd is.” Terwijl hij omhoog kijkt naar een berg, vertelt hij dat angst direct gelinkt is aan verbeelding. Omdat we ons inbeelden hoe we de controle verliezen, gaan we risico’s liever niet aan. De psychiater vindt risico’s nemen in ieder geval wel leuk.

“Als je het lot uitdaagt, met het leven speelt en de dood in de ogen kijkt, krijgt je leven volgens mij een betere betekenis.”

Druk van de media

Volgens windsurf basejumper Jarno Cordia komen ongelukken van veel risicosporters vaak door druk van de media. “De media kan je soms pushen om dingen te doen die je niet wilt doen.” Windsurf basejumpen is één van de gevaarlijkste sporten, omdat je als het ware vliegt. Jarno realiseert zich ook dat het gevaarlijk is, maar hij vindt toch dat de media ook een rol spelen in de ongelukken.

FREEDIVEN

Jeanine Grasmeijer is wereldkampioen freediven. Ze zwemt zonder extra zuurstof naar de zeebodem en kan wel 92 meter diep gaan. Voor haar voelt onder water zijn als zweven in het niets. “Ik heb altijd het gevoel alsof ik er eeuwig zou kunnen blijven.” Maar wanneer ze op het diepste punt is, voelt ze altijd weer de angst om het niet te overleven.

Ben jij een adrenalinejunk?

Voel jij je een thrillseeker? Of zit je liever thuis op de bank? Ga jij tot de Max? Test jezelf!

Ster advertentie
Ster advertentie