Up 2 Date

Tienduizenden Mexicaanse vrouwen protesteren tegen toenemend vrouwengeweld

  1. Newschevron right
  2. Tienduizenden Mexicaanse vrouwen protesteren tegen toenemend vrouwengeweld

Mexicaanse vrouwen zijn woedend. In hun land is geweld tegen vrouwen namelijk een groot probleem: de gevallen van 'vrouwenmoorden' blijven zich opstapelen. Na grote protesten op Valentijnsdag, gingen daarom ook gisteren - op Internationale Vrouwendag - vrouwen massaal de straat op. Vandaag wordt er door heel het land gestaakt. Onder de naam Een Dag Zonder Vrouwen willen ze laten zien wat er zou gebeuren als alle vrouwen in het land wegvallen.

NIET OPGELOST
Vorig jaar werden in Mexico elke dag gemiddeld tien vrouwen vermoord, vaak in hun eigen huis. Naar verwachting wordt de helft gedood vanwege hun geslacht en veel lichamen hebben sporen van (seksueel) geweld. De moordzaken worden maar zelden daadwerkelijk opgelost. De protestbeweging demonstreert daarom ook tegen de straffeloosheid en passieve houding van politici.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Femicides

Afgelopen maand kwamen er weer twee brute vrouwenmoorden, oftewel 'femicides', in het nieuws die de woede flink aanwakkerden. Zo werd het lichaam van de 25-jarige Ingrid gevonden, die door haar vriend was doodgestoken, gevild en zonder organen was achtergelaten. Een paar dagen daarna werd het lichaam van de 7-jarige Fatima gevonden, die voor haar dood werd gemarteld en verkracht. En helaas zijn dit soort verhalen in Mexico en andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Honduras, El Salvador en Argentinië, geen uitzondering.

dood als sensatie

Na Ingrids dood stonden in Mexico alle voorpagina's vol met foto's van haar toegetakelde lichaam. Daar kwam veel kritiek op van vrouwen die de kranten ervan beschuldigden haar moord te gebruiken voor betere verkoopcijfers. Als protest gingen ze daarom de straat op met 'normale' foto's van Ingrid. Op Instagram werden onder een hashtag met haar naam mooie beelden geplaatst, zodat Ingrid niet alleen aan de hand van lugubere foto's herinnerd zou worden. Het presidentieel paleis in Mexico-Stad werd beschilderd met het woord 'femicidestaat'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie