Up 2 Date

Bedenker Ice Bucket Challenge op 34-jarige leeftijd overleden aan ALS

foto: Twitter: Pete Frates
  1. Newschevron right
  2. Bedenker Ice Bucket Challenge op 34-jarige leeftijd overleden aan ALS

De Amerikaanse oud-profhonkballer Pete Frates, een van de mannen die een aantal jaar geleden de Ice Bucket Challenge begon, is gisteren op 34-jarige leeftijd overleden aan de spierziekte ALS. Hij kreeg de diagnose in 2012 en wist sinds 2014 met de challenge wereldwijd veel aandacht te vragen voor de dodelijke ziekte. In totaal is er meer dan tweehonderd miljoen dollar opgehaald voor onderzoek.

Viral challenge

Pete begon in de zomer van 2014 met de Ice Bucket Challenge. Iedereen die vervolgens werd uitgedaagd, moest binnen 24 uur een emmer ijswater over zichzelf heen kiepen. Deden ze dat niet, dan was het de bedoeling dat ze geld doneerden aan onderzoek naar ALS. Iedereen die meedeed, nomineerde vervolgens weer twee andere personen.

De Ice Bucket-video's gingen al snel de hele wereld over. Veel celebrities, bekende sporters en politici deelden hun deelname op social media, waaronder Oprah Winfrey, LeBron James, Drake, Jennifer Lopez en Donald Trump.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoop bieden

Pete was getrouwd en had samen met zijn vrouw een 5-jarige dochter. In een verklaring van Boston College, de universiteit waar Pete altijd speelde, is te lezen dat hij voor veel jonge atleten een groot voorbeeld was. "Pete klaagde nooit over zijn ziekte. In plaats daarvan zag hij het als een kans om hoop te bieden aan andere patiënten en hun families. Hij was vastbesloten om tijdens zijn leven het traject van een ziekte die geen behandeling of genezing had, te veranderen "

Anthony Senerchia

Het grote succes rondom de viral challenge creëerde Pete samen met Anthony Senerchia, die ook aan de ziekte leed. Hij was degene op wie de allereerste Ice Bucket Challenge geïnspireerd was. Anthony overleed in 2017 op 46-jarige leeftijd na 14 jaar gestreden te hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie