Up 2 Date

Amerikaanse vrouwenvoetbalteam verliest rechtszaak om gelijk salaris mannen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse vrouwenvoetbalteam verliest rechtszaak om gelijk salaris mannen

De Amerikaanse voetbalbond US Soccer wil het nationale vrouwenvoetbalteam niet dezelfde vergoeding geven als het mannenteam. Als reden geeft de organisatie dat het mannenteam meer verantwoordelijkheid draagt dan de vrouwelijke spelers.

Wereldkampioen

Het Amerikaanse vrouwenelftal sleepte US Soccer voor de rechter, omdat de spelers gelijk behandeld én betaald willen worden. Het damesteam werd 2015 en 2019 wereldkampioen, terwijl het nationale mannenteam niet eens het WK haalde. Toch krijgen de mannen nog steeds een hogere vergoeding.

Hoger niveau

Een andere reden die US Soccer geeft voor de verschillende vergoedingen van mannen en vrouwen is dat de baan van de vrouwelijke spelers minder veeleisend is dan die van de mannen. Een ander argument dat de organisatie aanhaalt zijn de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Het mannenteam vereist volgens hen een hoger niveau van vaardigheden dan het vrouwenteam. Een advocaat van de Amerikaanse voetbalbond vroeg aan de advocaat van het vrouwenteam: “Denk jij dat het team kan concurreren met het nationale elftal van de mannen?” Waarop de advocaat van de dames reageerde: “Ik weet het niet zeker, zullen we het uitvechten om te zien wie er wint?”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat het vrouwenelftal een rechtszaak start. Vorig jaar sleepten de 28 dames uit het team de Amerikaanse voetbalbond ook al voor de rechter omdat er volgens hen sprake was van genderdiscriminatie.

Nederlandse leeuwinnen

In Nederland is het iets beter geregeld op het gebied van gelijkheid tussen het mannen- en vrouwenvoetbal. De KNVB maakte vorig jaar bekend dat het Nederlandse vrouwenelftal in 2023 evenveel betaald zal krijgen als het mannenelftal. Het gaat hier echter wel alleen om de zogeheten commerciële vergoeding. Deze vergoeding is voor commerciële doeleinden, denk hierbij aan reclames waar de dames in spelen en evenementen waar ze heen moeten.

FIFA

Dat betekent niet dat alle vergoedingen van de vrouwenvoetballers gelijk zijn aan die van de mannen. Instanties zoals de FIFA en UEFA geven de externe vergoedingen, die zijn nog niet gelijk aan de mannen. De KNVB zegt hierover: “Qua vergoedingen bestaat er een verschil met het mannenvoetbal, net als bij de mediagelden. Maar dat verschil moet, als je gelijkheid tussen mannen en vrouwen beoogt, in de ogen van de KNVB binnen afzienbare tijd steeds kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen.”

Ster advertentie
Ster advertentie