Up 2 Date

Geboortehuis Hitler wordt omgebouwd tot politiebureau

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Geboortehuis Hitler wordt omgebouwd tot politiebureau

Het huis waarin Adolf Hitler geboren werd, wordt verbouwd tot een politiebureau. Dat meldt het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Veel Oostenrijkers hadden liever gezien dat het gebouw gesloopt zou worden, maar de overheid wil voorkomen dat "een beladen stuk geschiedenis" verdwijnt.

Bijeenkomst

Het gaat om een pand in het plaatsje Braunau am Inn. Hitler werd daar op 20 april 1889 geboren en woonde er slechts één jaar. Ondanks dat hij er maar kort heeft gewoond, houden neonazi's er elk jaar op zijn geboortedag een bijeenkomst.

Onteigend

De regering wil voorkomen dat het gebouw een soort bedevaartsoord voor extreemrechtse groepen wordt of een plek waar het nazisme herdacht wordt. De Oostenrijkse Staat onteigende daarom drie jaar geleden, na een jarenlange juridische strijd, de toenmalige eigenaresse. Eerder dit jaar werd besloten dat zij daar 800.000 euro aan compensatie voor krijgt.

politiebureau

Nu wil Oostenrijk het pand dus gaan gebruiken als politiegebouw. Er komt deze maand een architectuurwedstrijd waar architecten uit de hele Europese Unie aan deel kunnen nemen. Een jury zal uiteindelijk bepalen welk ontwerp zal worden gebruikt.

Ster advertentie
Ster advertentie