Up 2 Date

'Flexstudie' maakt langstuderen goedkoper

  1. Newschevron right
  2. 'Flexstudie' maakt langstuderen goedkoper

Alleen betalen voor het vak dat je je volgt, wanneer je het volgt. Het zogenoemde 'flexstuderen'. Twee partijen in de Tweede Kamer (VVD & PvdA) willen dat dit mogelijk wordt. Volgens hen wordt het zo goedkoper om langer over je studie te doen. Ook houden studenten meer tijd over voor werk, reizen of een tussenjaar.

Langstuderen...of niet?

Het voorstel van de partijen komt net nadat dit schooljaar het nieuwe leenstelsel is ingegaan. Studenten kunnen met de nieuwe regeling alleen nog lenen en krijgen geen basisbeurs meer. Politici hopen daarmee het aantal langstudeerders juist te verminderen.

In Amsterdam wordt komende september al gestart met een proef met duizend flexstudeerders. Dat is niet toevallig. Het afgelopen jaar demonstreerden studenten van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam tegen het stijfe onderwijssysteem. Naast een diploma heb je tegenwoordig meer nodig om jezelf klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

Luilakken

Als van uitstel afstel komt, dan zou deze maatregel nog voor problemen kunnen zorgen bij studenten die moeite hebben zelfmotivatie. Pieter Duisenburg van de VVD ziet het positiever in: "Op het moment dat studenten betalen, zullen ze het vak willen halen. Ik verwacht dat ze bewuster gaan studeren", zegt hij tegen de Volkskrant. Maar ook hij wil de resultaten van de proef nog afwachten.

Studentenvakbond LSVb is voorstander van het idee. Vanmorgen in Start vertelde Stefan Wirken waarom en wat de beperkingen van het plan zijn. "Het is niet de bedoeling dat je je eigen studie kan samenstellen."

Vandaag wordt in de Tweede Kamer de toekomst van het onderwijs met minister Bussemaker (Onderwijs) besproken. Denk jij dat dit een slim voorstel is? Of is dit gedoemd misbruikt te worden?

Ster advertentie
Ster advertentie