Up 2 Date

Rode Kruis geeft tips voor veilig lachgasgebruik op festivals

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rode Kruis geeft tips voor veilig lachgasgebruik op festivals

Het gebruik van lachgas is populairder dan ooit. Ga naar een willekeurig feestje of festival en je ziet genoeg bezoekers met ballonnen rondlopen. Dat is ook het Rode Kruis opgevallen. Daarom deelt de organisatie hoe je zo verantwoord mogelijk om kan gaan met lachgas.

Afraden

"We raden lachgas natuurlijk af, maar als je het dan toch doet, zijn er simpele manieren om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan’’, vertelt woordvoerder Naomi Nolte aan het AD. Om de risico's van lachgasgebruik zoveel mogelijk te beperken komt de organisatie met de volgende tips:

1. Niet rechtstreeks

Om te beginnen benadrukt het Rode Kruis dat je lachgas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit moet inademen. Doe je dit wel, dan kan dit leiden tot bevriezing van je lippen of longen.

2. Zitten

Zorg dat je zit als je lachgas gebruikt. Je kunt namelijk out gaan.

3. zuurstof

Wissel een teug lachgas altijd af met gewone lucht om zuurstoftekort te voorkomen. Vermijd ook de combinatie van alcohol en lachgas. Omdat zowel alcohol als lachgas een verdovende werking hebben, kan je ademprikkel worden verminderd. Dat kan leiden tot zuurstoftekort.

4. let op elkaar

Het Rode Kruis raadt alle festivalbezoekers aan om goed op elkaar te letten. Voel je je niet goed of zie je dat het niet goed gaat met iemand anders, ga dan even langs een EHBO-post.

Risico's

Er wordt steeds meer duidelijk over de gezondheidsrisico's van lachgas. Eerder dit jaar sprak FunX met de 24-jarige Kayla, die als geen ander de gevolgen van overmatig lachgasgebruik kent. Zij gebruikte bijna dagelijks ballonnen en dat ging uiteindelijk mis. Momenteel zit ze in een rolstoel en moet ze opnieuw leren lopen.

“Van de ene op de andere dag kon ik niet meer lopen. Wat je dan voelt is enger dan alles dat je ooit in je leven hebt meegemaakt.”

Ster advertentie
Ster advertentie