Up 2 Date

Tim's column: Moslim Maria

  1. Newschevron right
  2. Tim's column: Moslim Maria

Ja maar, het zal je moeder maar wezen. Die kijkt naar de TV, die volgt de actualiteiten via de krant. Die ziet alleen wat de NOS dagelijks haar hersens inpompt. Ze woont in Zutphen, in Gelderland. Haar moeder was katholiek en ze is dan ook katholiek opgevoed. Haar omgeving is aan het veranderen en diep van binnen is ze boos. Ze zit op de fiets naar de supermarkt.

Het Zutphen van vroeger herkent ze niet meer. Tegenwoordig wonen er 7% niet- Westerse allochtonen. In Rotterdam is dat 36%, dat mensen daar nog wonen, dat is toch niet normaal. Het enige AZC in Zutphen is de Zutphense voetbalvereniging. Bij de bushalte zit een meisje met een hoofddoek, nou ja, een kopvod volgens Geert. Hoe durft ze zoiets te dragen in mijn buurt. Ik ben het zat, denkt ze en ze stopt bij de bushalte.

Wat volgt is een filmpje op internet. Een meisje dat buiten beeld blijft en zich verbaal verdedigt. Een vrouw met wilde blik in de ogen die het zat is en die probeert de hoofddoek af te trekken van haar hoofd. En blanke omstanders die het meisje te hulp schieten. Er is nog hoop. Omstanders die een moslim meisje helpen. Blanke omstanders die een moslim meisje helpen die wordt aangevallen door een verdwaasde blanke huisvrouw die overloopt van de propaganda die haar hoofd overbelast.

Het mooie is, is dat haar moeder, katholiek, tot 1965 verplicht was om een hoofddoek te dragen naar katholieke vieringen. Dat is 61 jaar geleden. Rond haar geboorte zeg maar. Sinds die tijd gaat ze zelf al naar de kerk. Een kerk waar Maria een belangrijke rol speelt. Veel katholieken bidden tot Maria en gaan op bedevaart naar een plaats waar Maria verschenen is. Ze is een moeder die lijdt vanwege haar zoon. Dat is heel herkenbaar.

Maria is dan ook te vinden in alle kerken. Met hoofddoek. Maar blijkbaar is dat anders. Deze mevrouw is superboos dat ze overal hoofddoeken ziet, maar in de kerk, waar haar moeder altijd kwam en waar zij ook nog komt, daar is het niet erg. Die hoofddoek is blijkbaar geen teken van vrouwenonderdrukking. Want de moeder van Jezus, moeder van de zoon van God, die werd toch niet onderdrukt? Nee toch? Dat zou raar zijn.

Nee, een vrije wereld met gelijke rechten houdt ook in dat je mag kiezen om een hoofddoek te dragen. Of een katholiek kruis. Of een keppeltje. Of een bontkraag aan je jas met een nektasje. Of Dr Martens boots en een kale kop. Het mag allemaal. Pas op het moment dat je in een bushokje zit en een vrouw op een fiets komt langs, die wil dat je dat ding afzet, dan word je pas onderdrukt. En dan kan je gaan roepen dat die vrouwen niet beter weten en dat dat allemaal van de mannen moet en dan kan je best geloven dat je gelijk had. Maar dan waren jouw opa en die van hem ook onderdrukkers. En dan was jouw oma ook iemand die onderdrukt werd. En moet je kijken hoe goed jij terecht bent gekomen. Maak je niet zo druk om een ander. Jezus Christus van Nazareth, doe Maria een plezier. Het zal je moeder maar wezen.

Ster advertentie
Ster advertentie