Up 2 Date

Nederlandse wetenschappers hebben mogelijk vaccin tegen malaria uitgevonden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse wetenschappers hebben mogelijk vaccin tegen malaria uitgevonden

Malaria is één van de dodelijkste ziektes in de wereld. Het wordt veroorzaakt door parasieten, die via een muggenbeet in het lichaam komen. Deze parasieten veroorzaken koortsaanvallen, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Maar de dodelijke ziekte kan binnenkort wel eens hard aangepakt worden. Nederlandse wetenschappers hebben namelijk een mogelijk vaccin tegen malaria uitgevonden!

verzwakte parasieten

Tien jaar lang hebben de universiteitsziekenhuizen van Leiden en Nijmegen aan een mogelijk vaccin gewerkt. De schadelijke parasieten zijn door genetische modificatie verzwakt. Dat wil zeggen dat er verschillende genen uit de parasiet zijn gehaald, bijvoorbeeld het gen dat ervoor zorgt dat de parasiet zich kan vermenigvuldigen. De verzwakte parasieten worden vervolgens via een spuit in een lichaam gespoten als vaccin. Zo kan het lichaam 'leren' hoe het de parasieten kan verslaan.

proefpersonen

Het mogelijke vaccin is op streng geselecteerde proefpersonen getest en wat bleek? Niemand kreeg malaria. Daarom zal het vaccin binnenkort nog een keer getest worden op 48 andere mensen. Als deze proefpersonen ook geen malaria krijgen, dan weten de wetenschappers zeker dat het middel werkt. Daarna zullen ze het vaccin op een grote groep mensen in Afrika gaan testen. Daarvoor is wel een grote zak geld nodig, maar Bill Gates (oprichter van Microsoft) zou al interesse hebben in het experiment.

Ster advertentie
Ster advertentie