Naar homepage
Up 2 Date

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Wenen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dit is wat we nu weten over de aanslag in Wenen

In Wenen zijn gisteravond rond 20:00 uur op zes verschillende plekken aanslagen gepleegd. Daarbij raakten in elk geval zeventien personen gewond. Vijf personen zijn overleden. Een van de daders is door de politie doodgeschoten, maar andere verdachten zijn nog voortvluchtig. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer meldt dat achter de aanslag 'een radicaal-islamitisch motief' zit.

Update:
De Oostenrijkse politie heeft veertien mensen gearresteerd, zo laat minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer weten. Volgens hem is er tot nu toe geen bewijs dat er sprake is van meerdere schutters. Op wat voor manier de gearresteerden betrokken zijn en waarvan ze verdacht worden, is nog niet bekendgemaakt. Het aantal gewonden is omhoog bijgesteld naar 22.

Gevaar nog niet geweken

Oostenrijkers worden opgeroepen om binnen te blijven vanwege de klopjacht op zeker nog één aanslagpleger. Volgens minister Nehammer is het gevaar dan ook nog niet geweken. De doodgeschoten aanslagpleger bleek een 20-jarige man met zowel de Oostenrijkse al Noord-Macedonische nationaliteit. Hij zou banden hebben gehad met IS. Hoeveel verdachten precies betrokken waren bij de terreuraanslagen, is nog niet duidelijk. Na een huiszoeking bij één van de verdachten vonden dinsdagochtend meerdere arrestaties plaats. De zoektocht is inmiddels uitgebreid naar het buitenland. Zo voert Tsjechië extra grenscontroles uit.

Aanslag goed voorbereid

Volgens Nehammer zouden de verdachten 'zeer goed voorbereid' te werk zijn gegaan. De aanslag vond plaats op de laatste avond voordat Oostenrijk in een lockdown zou gaan. Door de aangekondigde maatregelen was het dan ook drukker dan normaal in de stad. Nehammer meldde vannacht dat de neergeschoten dader zwaarbewapend was en een bomgordel droeg. Later bleek dat de bomgordel nep was. Naast een geweer droeg de dader ook een handpistool en een machete.

Aanslag wenen 2 november

foto: ANP

De politie houdt de wacht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in het centrum van Wenen.

Slachtoffers kritiek

Bij de schietpartijen in het centrum van de stad kwamen vijf mensen om het leven. Het ging om een oudere man en een oudere vrouw, twee jonge voorbijgangers en een serveerster. Zeventien anderen raakten gewond, waaronder een agent. Zeven van hen zijn in kritieke toestand, zo laat de burgemeester van Wenen weten.

'Deel geen foto's op sociale media'

Na een oproep kreeg de politie ruim twintigduizend video's over de aanslag binnen die momenteel bestudeerd worden. Daarnaast roept de politie in meerdere talen op om geen foto's en video's op sociale media te delen.

Angstgevoel

FunX-stagiair Ceyhun belde met zijn neefje (15) dat in Wenen woont. Hij woont aan de andere kant van de stad, maar kreeg de aanslagen mee via social media. "Er hangt echt een angstgevoel in de stad." Luister hier het hele gesprek terug:

Ceyhun sprak zijn neefje in Wenen

Ster advertentie
Ster advertentie