Up 2 Date

Trump dreigt leger in te zetten om protesten te stoppen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Trump dreigt leger in te zetten om protesten te stoppen

President Trump dreigt het leger in te zetten om de - op sommige plekken gewelddadige - protesten in het land te stoppen. In Washington, de enige staat waar hij dat kan doen zonder toestemming van de gouverneur, gaat hij sowieso militaire politie inzetten. "We maken een einde aan de rellen en de wetteloosheid die zich in ons land hebben verspreid."

'Binnenlands terrorisme'

In de Verenigde Staten zijn al dagenlang demonstraties gaande tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd. Het was voor het eerst sinds Floyds dood dat Trump het Amerikaanse volk toesprak vanuit het Witte Huis, maar in zijn toespraak sprak hij vooral over de rellen, plunderingen en brandstichtingen die op sommige plaatsen plaatsvonden. Trump noemde dit "binnenlands terrorisme" en "een misdaad tegen God". De schuld daarvan geeft hij aan de gouverneurs, die volgens hem niet goed gehandeld hebben. Als zij de Nationale Garde niet gaan inzetten, zegt hij het nationale leger te gaan sturen om "de orde te herstellen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek

Vlak voor zijn toespraak werden vreedzame demonstranten voor het Witte Huis weggejaagd met traangas, zodat de president naar de St. John's Church kon lopen voor een fotomoment. Dat viel, net als de speech van de president, bij veel mensen verkeerd. Er kwam veel kritiek op Trumps reactie, onder andere omdat hij wel het recht op wapenbezit wil beschermen, maar niet spreekt over het recht op vrijheid van meningsuiting. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt zich zorgen: "Zijn woorden doen niets om deze natie te helen, maar openen de deur naar meer vernietiging en dood", aldus de directeur in een verklaring.

Ook politici en celebrities reageerde bezorgd en verontwaardigd. "Demonstranten roepen op om een einde te maken aan het geweld door de politie en de staat, en de president gooit olie op het vuur door ze terroristen te noemen en het leger onze stad in te sturen om de avondklok van de burgemeester af te dwingen", aldus raadslid David Grosso.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geweld

Hoewel er op veel plekken vreedzaam werd gedemonstreerd, liepen de protesten op meerdere plekken in de VS uit de hand. Bijvoorbeeld in Louisville, Kentucky, waar gisteren een man werd doodgeschoten toen de politie en Nationale Garde het vuur openden om de demonstranten uit elkaar te drijven. De baas van de lokale politie is later ontslagen en twee agenten zijn op non-actief gezet. Ook in Atlanta zijn zondag twee agenten ontslagen na het gebruik van buitensporig geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie