Up 2 Date

Rutte: "Zelf heb ik grote veranderingen doorgemaakt over Zwarte Piet"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte: "Zelf heb ik grote veranderingen doorgemaakt over Zwarte Piet"

Premier Rutte behoorde eerst tot de groep "Zwarte Piet is Zwart", maar heeft zijn standpunt de afgelopen jaren veranderd. Dat laat hij weten in een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van de anti-racismedemonstraties in Nederland.

gediscrimineerd voelen

Zijn standpunt is veranderd nadat hij "mensen met donkere huidskleur" tegenkwam die hem vertelden dat ze zich ongelooflijk gediscrimineerd voelden door Zwarte Piet. "Dat is het laatste wat je wil bij het sinterklaasfeest."

Toch wil hij niet dat de overheid afdwingt dat Zwarte Piet afgeschaft moet worden. "Er zijn ook mensen die zeggen: 'Ik heb geen zin om onder dwang - terwijl ik totaal niet racistisch of discriminerend ben - gedwongen te zijn om dat symbool los te laten wat ik nooit heb gezien als een discriminerend symbool."

Volkscultuur

De verwachting van Premier Rutte is dat er over een aantal jaren toch geen Zwarte Pieten meer zullen rondlopen. "Het is een volkscultuur die veranderd door de tijd en onder druk van het maatschappelijk debat en mensen willen die pijn niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie