Up 2 Date

Amerikaanse tiener vraagt via TikTok aandacht voor Oeigoeren in China

foto: TikTok: @getmefamouspartthree
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse tiener vraagt via TikTok aandacht voor Oeigoeren in China

"Eerst pak je je wimperkruller en krul je je wimpers." Zo begint de 17-jarige Amerikaanse Feroza haar video op TikTok. "Dan leg je hem neer, pak je je telefoon die je nu gebruikt en zoek je op wat er aan de hand is in China", gaat de tiener verder. Wat begint als een beauty filmpje, blijkt al snel wat anders. Feroza wil namelijk graag de situatie van de Oeigoeren in China onder de aandacht brengen, maar zegt dat haar account geblokkeerd is door China. Daarom verstopt ze haar boodschap nu in zogenaamde beauty tutorials.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blokkeren

De eigenaar van de app TikTok is het Chinese ByteDance. Het bedrijf wordt wel vaker beschuldigd van het blokkeren van kritiek op de overheid. Een woordvoerder heeft echter tegen de BBC laten weten dat de app geen video's verwijderd wegens 'politieke gevoeligheden'. Feroza zou geblokkeerd zijn omdat ze in een andere video regels over terrorisme overtrad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bewustwording

Feroza heeft inmiddels nog twee andere 'wimpervideo's' gepost. Daarin kaart ze ook politieke situaties in andere landen aan. De filmpjes zijn inmiddels al duizenden keren bekeken en door veel anderen gedeeld. "Bewustwording doet wonderen", aldus Feroza. "We kunnen miljoenen mensen over de hele wereld bereiken, waaronder degene die de macht hebben om er iets aan te doen."

Wat is er aan de hand in China?

In het nieuws komen al een tijdje berichten voorbij over het onderdrukken, 'heropvoeden' en vermoorden van moslimvolken in China. Minderheden zoals de Oeigoeren en Kazakken worden daar in heropvoedingskampen gestopt waar ze mishandeld, verkracht en zelfs vermoord worden. Amnesty International heeft China aangeklaagd voor de onderdrukking van deze moslims in Xinjiang. De mensenrechtenorganisatie eist opheldering over het lot van de mensen die systematisch zouden worden onderdrukt in heropvoedingskampen.

Documenten gelekt

Deze week zijn er overheidsdocumenten gelekt die bevestigen dat er honderdduizenden moslims gehersenspoeld worden in Chinese gevangeniskampen. In de documenten staat hoe de gevangenen opgesloten en gestraft moeten worden. Ook wordt er verteld hoe de levens van de gevangenen op elk moment van de dag in de gaten moeten worden gehouden. De Chinese autoriteiten noemen het lek 'nepnieuws'. Volgens hen zijn de kampen bedoeld om terrorisme en extremisme tegen te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie