Up 2 Date

Parijse kathedraal Notre-Dame staat in brand

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Parijse kathedraal Notre-Dame staat in brand

De Notre-Dame staat maandagavond sinds 19:00 uur in vuur en vlam. De torenspits en het dak zijn kort daarna ingestort. De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar het zou volgens de brandweer veroorzaakt kunnen zijn door de restauratiewerkzaamheden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

vermoedelijk geen doden

De politie verzoekt mensen om uit de buurt van de Notre-Dame te blijven, zodat de hulpdiensten erbij kunnen. De gebouwen in de omgeving worden ontruimd. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen bij de brand. Het is nog niet duidelijk of er mensen gewond zijn geraakt.

{twitter https://twitter.com/CathedraleNotre/status/1117854623534960640 }

Omvang brand

De brandweer is massaal aanwezig, maar het is moeilijk om vat te krijgen op de enorme brand in de Parijse kathedraal. Een brandweerwoordvoerder laat weten dat de komende anderhalf uur bepalend zijn. "We weten niet zeker of we de verspreiding bij de noordelijke klokkentoren kunnen tegenhouden.''

Grote shock

De straten rond de Notre-Dame staan vol met mensen. De toeschouwers huilen en zijn in shock, melden Franse media. President Macron laat op Twitter weten dat hij het triest vindt ''dit deel van ons te zien branden''.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bezienswaardigheid

De Notre-Dame staat in het centrum van Parijs en is net als de Eiffeltoren en de Sacré-Cœur een veel bezochte bezienswaardigheid in de Franse hoofdstad. De bouw van de 130 meter lange kerk begon in het jaar 1163 en werd bijna tweehonderd jaar later afgerond in 1345. Sinds 1991 is het een Werelderfgoed.

Quasimodo

Het gebouw kennen sommigen vanwege de gebrandschilderde ramen en de twee torens, maar voor anderen was De Klokkenluider van de Notre-Dame waarschijnlijk de eerste kennismaking. Het boek van Victor Hugo over de liefde van klokkenluider Quasimodo voor de prachtige zigeunerin Esmeralda, is vele malen verfilmd.

Ster advertentie
Ster advertentie